De Britse politie wil dat het onderzoek van de Britse topambtenaar Sue Gray naar de vermeende illegale feesten in de ambtswoning van premier Boris Johnson begrensd wordt. De politie van Londen heeft gevraagd om zo weinig mogelijk te melden over bijeenkomsten die het korps ook onderzoekt. Het verzoek leidt mogelijk tot uitstel van publicatie van het rapport, dat aanvankelijk vrijdag overhandigd zou worden, melden Britse media.

The Guardian en BBC News melden dat er verbazing is binnen het team van Gray over het (late) verzoek van de politie. Het korps stelt dat het "makkelijker onbevooroordeeld zijn werk kan doen" als Gray het verzoek inwilligt. Als het aan de politie ligt, hoeft de publicatie niet te worden uitgesteld.

Ingewijden bevestigen tegenover Sky News dat Gray gehoor geeft aan het verzoek van de politie. Dat betekent volgens de nieuwszender dat ze nu moet besluiten of ze alvast een gedeeltelijke versie van haar rapport wil vrijgeven. Het alternatief is dat ze wacht tot het onderzoek van de politie is afgerond.

Heel Engeland kijkt al wekenlang halsreikend uit naar het rapport van Gray. Het kan namelijk leiden tot een vertrek van Johnson: de oppositie en een deel van Johnson eigen conservatieve partij vinden al dat hij moet aftreden, terwijl veel parlementariërs wachten op de resultaten van het onderzoek.

De Britse politiek is al tijden in de ban van de feestjes in en rond de ambtswoning en het kantoor van de regeringsleider. Daarbij werd de nodige drank geschonken en hebben overheidsmedewerkers mogelijk coronaregels overtreden, terwijl de rest van het land in lockdown zat. De politie onderzoekt acht van dergelijke bijeenkomsten.

Johnson wéér betrapt: uit deze feestjes bestaat 'partygate' inmiddels
174
Johnson wéér betrapt: uit deze feestjes bestaat 'partygate' inmiddels