Sinds het begin van de coronapandemie zijn in Nederland meer dan twaalfduizend coronapatiënten thuis behandeld. De zogeheten telemonitoringpatiënten ontvingen in eigen huis zuurstof en thuiszorg. Hoewel zij wel intensieve zorg ontvingen, zijn de patiënten nooit geregistreerd als ziekenhuisopnames.

Dat bevestigt directeur Luc Knaven van brancheorganisatie voor medische technologie FHI aan NU.nl na berichtgeving van het AD.

Op dit moment worden nog altijd 1.760 patiënten thuis behandeld. Op het hoogtepunt van de pandemie werden wekelijks zo'n vijfhonderd nieuwe patiënten thuis behandeld, vertelt Knaven.

Het gaat veelal om patiënten die bij voldoende ruimte in ziekenhuizen op een verpleegafdeling hadden gelegen. De patiënten die intensivecarezorg nodig hadden, konden gedurende de pandemie gewoon terecht op de ic's.

Druk op de zorg was nog groter dan gemeld

Volgens Knaven ligt het werkelijke aantal coronapatiënten dat thuis is behandeld nóg groter. Zijn organisatie registreerde de huidige cijfers door wekelijks overleg te voeren met ziekenhuizen, het ministerie van Volksgezondheid, huisartsen, GGD's en andere partijen die betrokken zijn bij de thuiszorg van patiënten.

"We monitoren al een hele periode het aantal patiënten dat in- en uitstroomt, en hoeveel patiënten zuurstof nodig hadden", aldus Knaven.

Het grote aantal thuispatiënten toont aan dat de druk op de zorg nóg groter was dan de gemelde ziekenhuiscijfers. Een woordvoerder van minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) reageert tegen het AD dat het thuis verzorgen van patiënten wordt aangemoedigd. "Dat is prettiger voor de patiënt en geeft ziekenhuizen ruimte om capaciteit in te zetten voor andere zorg."