Het kabinet gaat in overleg met de nachthoreca om te kijken of deze gelegenheden geholpen zouden zijn met 1G-beleid. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers woensdag toegezegd tijdens het coronadebat.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken had gevraagd of de sector misschien weer zou kunnen heropenen als alle bezoekers zich laten testen voordat ze naar binnen gaan, al vindt ze de oplossing "niet ideaal".

Wie overdag en 's avonds de horeca bezoekt, moet momenteel een coronatoegangsbewijs laten zien op basis van 3G. Dat betekent dat ze moeten aantonen dat ze gevaccineerd, getest of genezen zijn. Maar ondanks die versoepeling is de nachthoreca, zoals clubs en discotheken, nog dicht.

In de Kamer wordt ook gesproken over de mogelijkheid om 2G in te voeren, waardoor mensen die niet gevaccineerd of hersteld zijn niet meer naar binnen zouden kunnen.

Veel breder testen om te openen niet haalbaar

Eerder in het coronadebat werd ook al de mogelijkheid geopperd om op veel meer plekken te testen om de samenleving verder te kunnen heropenen. Heel brede inzet van coronatesten (zoals bij 1G) is volgens het kabinet niet mogelijk omdat daar onvoldoende testcapaciteit voor is in een "periode dat het op allerlei plekken al spaak loopt", aldus Kuipers.

Toch stemde hij, naar aanleiding van Kuikens opmerking dat de nachthoreca al twee jaar bijna niets kan ondernemen, in om met de sector in gesprek te gaan. Wanneer dat gesprek zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

In het debat zeiden meerdere partijen te vrezen dat de nu nog tijdelijke coronapas een permanent middel gaat worden om het virus te bestrijden, terwijl de ergste crisis achter de rug lijkt door de mildere omikronvariant. Ook daar wil Kuipers nog goed naar kijken. "Dan hebben we hier ook opnieuw een gesprek."

De bewindsman zei wel dat het tijd kost om zicht te hebben op het verdere verloop van het coronavirus.

Kuipers wil advies van OMT over 1G: dit betekenen de afkortingen
111
Kuipers wil advies van OMT over 1G: dit betekenen de afkortingen