Het kabinet gaat de coronapersconferentie die premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) dinsdag hebben gegeven met het Dovenschap evalueren. Dan wordt bekeken of er zaken moeten worden bijgesteld, laat een woordvoerder van het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie COVID-19 van het ministerie van Justitie weten.

Het Dovenschap uitte kritiek op de opzet van de persconferentie, omdat de gebarentolk alleen op themakanaal NPO Politiek en Nieuws groot in beeld werd gebracht. Dat themakanaal is niet voor iedereen toegankelijk, aldus het Dovenschap. Verder waren de infographics die minister Kuipers op een beeldscherm toonde slecht te zien.

Volgens de woordvoerder zijn de contacten met het Dovenschap goed. Maar hij wijst er ook op dat er meer partijen bij de persconferentie betrokken zijn, waaronder de NPO en NOS. Het Dovenschap zou het liefst zien dat de gebarentolk op de volgende persconferenties weer tussen de premier en de minister staat of dat die op NPO1 groter in beeld wordt gebracht.

Verschillende dovenorganisaties zijn ondanks enkele aanpassingen niet tevreden met de nieuwe opzet van de coronapersconferenties, lieten ze dinsdag weten aan NU.nl.

"Mensen die kunnen horen, kunnen kiezen tussen NPO1, SBS6 en RTL 4, maar wij niet. Dat is niet gelijkwaardig", zei Sarah Muller van het Nederlands Gebarencentrum. "Het beeld is nu inderdaad groter, maar dove mensen worden verwezen naar een andere zender. Dat geeft toch een beetje het idee: je hoort er niet bij."