De politie in Londen is een onderzoek gestart naar de feestjes op Downing Street 10 - in de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson - die tijdens de coronapandemie zijn gehouden. Er wordt onderzocht of deze bijeenkomsten in strijd waren met de coronaregels van de overheid, meldt BBC News dinsdagochtend.

De politie was eerder nog terughoudend in haar reactie op 'partygate'. Politiechef Cressida Dick zei dinsdag dat er doorgaans geen onderzoek meer komt als overtredingen van coronaregels pas na lange tijd worden gemeld. "Dat hebben we publiekelijk ook vaak gezegd."

Johnson ligt onder vuur, omdat hij tegen de coronaregels in meerdere feestjes zou hebben gehouden. Maandagavond meldde ITV News een nieuw incident. Johnson zou in juni 2020 zijn verjaardag met zeker dertig mensen hebben gevierd.

In totaal staat het aantal feesten waar Johnson op is aangesproken op tien. Negen dagen voor het vermeende verjaardagsfeest op 10 juni had Johnson de bevolking op een persconferentie gevraagd zich "terughoudend op te stellen en de regels die bedoeld zijn om iedereen te beschermen na te leven".

Ook topambtenaar Gray doet onderzoek

Met de onthulling over zijn verjaardagsfeest komt de positie van Johnson verder onder druk te staan. Nadat hij zijn excuses had aangeboden, kon de premier rekenen op steun van de Conservative Party. Of dat zo blijft, zal binnenkort blijken.

Er loopt al een ander onderzoek naar de vermeende feesten en sociale bijeenkomsten waar regels overtreden zouden zijn. Dat wordt in opdracht van de regering uitgevoerd door topambtenaar Sue Gray.

Die zou oorspronkelijk deze week met aanbevelingen komen, maar het rapport wordt volgens Sky uitgesteld nu ook de politie een onderzoek heeft ingesteld. Grays onderzoek gaat ondanks het politieonderzoek gewoon door, meldt de regering.

Johnson wéér betrapt: uit deze feestjes bestaat 'partygate' inmiddels
174
Johnson wéér betrapt: uit deze feestjes bestaat 'partygate' inmiddels

Koningin Elizabeth vierde haar verjaardag sober

De onthulling maakt nog meer los, omdat koningin Elizabeth zich zes dagen voor de verjaardag van Johnson wél aan de regels hield. Zij beleefde in haar eentje, zonder familie aan haar zijde, een sobere verjaardagsceremonie.

De koningin volgde de jaarlijkse Trooping the Colour-parade vanachter de muren van Windsor Castle, zonder dat er iets van te zien was voor het publiek. De parade werd gehouden volgens de strikte richtlijnen, dus met onderling 2 meter afstand.

Boris Johnson over tuinfeest: 'Niemand zei dat het tegen de regels was'
78
Boris Johnson over tuinfeest: 'Niemand zei dat het tegen de regels was'