Voor veel theaters en gezelschappen is een sluitingstijd van 22.00 uur "niet tot heel moeilijk werkbaar", zegt cabaretière Sanne Wallis de Vries, een van de initiatiefnemers van de protestactie Kapsalon Theater. Maandag lekte uit dat het kabinet er mogelijk voor kiest onder meer de culturele sector te openen tot 22.00 uur.

Wallis de Vries begrijpt niet dat er voor de theatersector geen uitzondering wordt gemaakt. "Als ze tot 23.00 uur open mogen blijven, dan maakt het alles uit voor de sector en niets uit voor het virus en de beleidsmakers." De definitieve maatregelen worden dinsdagavond bij de corona-persconferentie bekendgemaakt.

Als bezoekers onderling 1,5 meter afstand moeten houden, dan is het voor theaters niet rendabel om open te gaan, zegt de cabaretière. Ze voorziet dat in dat geval veel theaters de deuren gesloten zullen houden. "Een wassen neus dus. En niemand begrijpt waarom."

Diederik Ebbinge, de andere initiatiefnemer van Kapsalon Theater, is het met haar eens. "Wij zijn heel benieuwd waarom dat uurtje extra open voor degenen die kunnen spelen niet mag. Dat helpt enorm! Het argument van Bruls (Veiligheidsberaad-voorzitter Hubert Bruls, red.) - tegelijk met de horeca, dat handhaaft beter - telt niet", twitterde hij.

Voor de actie Kapsalon Theater werden verschillende theaters vorige week woensdag omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon, waar ook werd opgetreden.