Het kabinet neemt het OMT-advies over om de horeca en cultuursector te heropenen. De sluitingstijd van 20.00 uur - waar het OMT aan dacht - wordt door de bewindslieden opgerekt naar 22.00 uur. Dat melden Haagse bronnen aan het AD en persbureau ANP.

Ook binnen- en buitenevenementen zijn weer mogelijk. Die heropening gaat wel gepaard met strenge voorwaarden, zoals een maximum aantal bezoekers. Binnen gaat het om een limiet van 1.250 belangstellenden, buiten om één derde van de maximumcapaciteit. Zowel binnen als buiten is een coronatoegangsbewijs verplicht.

Dierentuinen en andere zogenoemde doorstroomlocaties mogen waarschijnlijk ook weer open. Daar moet men zich aan de regels voor de niet-essentiële dienstverlening houden. Festivals en andere ongeplaceerde evenementen kunnen nog niet heropenen. De nachthoreca evenmin.

Het is nog niet duidelijk wanneer de versoepelingen ingaan. Dinsdag wordt het officiële besluit genomen.

OMT gaf vorige week al groen licht voor versoepelingen

Het OMT kwam vorige week al tot de conclusie dat een heropening van de horeca en cultuursector te verantwoorden is. De deskundigen hielden echter vast aan een sluitingstijd van 20.00 uur, met een mogelijke uitzondering voor de sport- en cultuursector.

Er wordt nog gekeken of er misschien een zogenoemd inloopsysteem ingevoerd zal worden voor de cultuursector. Dat zou betekenen dat gelegenheden tot 20.00 uur mensen mogen binnenlaten, die dan om 22.00 uur weer buiten moeten staan. Zo'n systeem zou in de horeca om praktische redenen niet ingevoerd worden.

Het kabinet overlegde maandag op het Catshuis over de versoepelingen. Premier Rutte vertelde bij de vorige persconferentie op 14 januari al dat de horeca en cultuursector 'gewoon' open zou kunnen, als de coronacijfers vóór het nieuwe weegmoment op 25 januari niet boven verwachting snel zouden stijgen.