De GGD kan niet meer mensen testen op het coronavirus dan nu al gebeurt. De laboratoria die vaststellen of geteste mensen positief of negatief zijn, bereiken maandag hun maximale capaciteit van 150.000 testmonsters per dag. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

Het gevolg is dat het kan gebeuren dat mensen langer moeten wachten op hun test wanneer ze proberen een afspraak te maken. Commerciële aanbieders gaan vanaf eind deze week helpen, zodat de capaciteit kan worden opgevoerd.

De GGD'en hebben in de afgelopen week een recordaantal van ruim 950.000 coronatesten uitgevoerd, meldt GGD GHOR Nederland. Dat komt neer op gemiddeld 136.000 tests per dag.

Op maandagochtend werd het telefoonnummer van de GGD voor testafspraken 390.000 keer gebeld. "Vorige week op datzelfde tijdstip stond de teller op 80.000", aldus de GGD-koepel. Op de callcenters worden meer mensen ingezet. Het aantal medewerkers wordt de komende week uitgebreid van 5.300 naar 7.000.

De afgelopen dagen kon ook het systeem van het RIVM het grote aantal coronagevallen dat op dagelijkse basis verwerkt moet worden niet aan. Het instituut zei zondag dat daardoor de afgelopen zes dagen ongeveer 48.000 meldingen niet zijn meegenomen.

Vanwege de versoepelingen die vorige week vrijdag werden aangekondigd, denkt het kabinet dat het aantal positieve tests per dag de komende tijd kan oplopen tot 80.000.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus