In Hongkong is het coronavirus ontdekt bij een hamster die in het bezit was van een particulier. Sinds de autoriteiten besloten tot het afmaken van tweeduizend hamsters is een handvol knaagdiertjes positief getest op het virus. Tot dusver ging het steeds om dieren die in het bezit van dierenwinkels waren.

De gezondheidsautoriteiten gaven dinsdag het bevel om ruim tweeduizend knaagdieren te laten afmaken. Iedereen die na 22 december een knaagdiertje had gekocht, werd opgeroepen het in te leveren.

De autoriteiten besloten daartoe omdat een lading geïmporteerde hamsters uit Nederland het coronavirus onder de leden had. Inmiddels zijn er meer dan 2.200 hamsters geruimd.

De eigenaar van een dierenwinkel was besmet geraakt met het virus, met infecties van anderen tot gevolg. Dit heeft volgens Carrie Lam, de leider van Hongkong, geleid tot een toename van het aantal besmettingen met de deltavariant van het virus, terwijl ook de omikronvariant in opmars is.

Het ruimingsbevel veroorzaakte onrust en zelfs paniek onder hamsterbezitters. Honderden mensen in Hongkong boden aan de huisdieren te adopteren. Lam toonde begrip, maar benadrukte dat het indammen van de pandemie in het algemeen belang is.

Volgens wetenschappers is er tot nu toe geen bewijs gevonden dat het coronavirus van huisdieren op mensen is overgesprongen.

Strenge lockdown wegens besmettingstoename

Volgens Lam komt de toename van coronabesmettingen mede door de besmette hamsters uit Nederland. Zij vreest dat het aantal infecties exponentieel toeneemt in dichtbevolkte delen van de Chinese metropool, met name in het district Kwai Chung, waar inmiddels 105 besmettingen zijn vastgesteld.

Daar moet een tweede blok appartementen, met meer dan tweeduizend bewoners, vijf dagen in lockdown. Eten wordt drie keer per dag geleverd en bewoners worden massaal getest. In totaal worden zo'n 35.000 inwoners van het gebied geraakt door de maatregelen.

Hongkong kende vorig jaar nauwelijks coronagevallen door de strenge inreisregels, maar recentelijk grijpt het coronavirus daar om zich heen.