Broers, zussen en andere gezinsleden hoeven niet altijd meer in quarantaine als een kind positief test op het coronavirus. Dat blijkt uit nieuwe informatie op de website van Rijksoverheid, zo ontdekte NU.nl. Als het gezinslid in de afgelopen acht weken genezen is van COVID-19 of minimaal één week geleden een boosterprik heeft gekregen, hoeft diegene niet meer in quarantaine. Voorwaarde is dat diegene zelf geen klachten heeft.

Het kabinet maakte op 14 januari op een coronapersconferentie bekend dat de quarantainemaatregelen werden versoepeld. Die beslissing namen de bewindslieden omdat gevreesd werd dat de hoeveelheid quarantaines de maatschappij konden platleggen.

Daarom hoeven mensen die kort geleden hersteld zijn van COVID-19 en mensen die minimaal een week geleden hun boosterprik kregen, niet meer in quarantaine na nauw contact met iemand die besmet is. De precieze details moesten nog worden uitgewerkt.

De betrokken organisaties streefden ernaar om de nieuwe regels voor 21 januari te hebben vastgesteld en doorgevoerd. De adviezen moesten namelijk ook geüpdatet worden in computersystemen en het drukwerk, zoals informatiefolders. Daarnaast moesten alle GGD-medewerkers opnieuw geïnstrueerd worden. "Dat is gebeurd", licht een woordvoerder toe.

Nog geen duidelijkheid voor mensen met een cruciaal beroep

Op één nieuw quarantaineadvies wordt nog gewacht: de uitzonderingen voor mensen met een cruciaal beroep. Voor hen is nog niet duidelijk in welke situatie zij kunnen afwijken van de algemene quarantaineregels. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weet niet of dat advies in de komende dagen is uitgewerkt.

Daarnaast volgt mogelijk nog een nieuw quarantaineadvies voor het onderwijs. Momenteel is de richtlijn dat een hele klas naar huis moet bij drie of meer besmettingen. Het Outbreak Management Team (OMT) buigt zich vrijdag over een soepeler advies.

Eerder op de dag trokken onder meer de Directeuren Publieke Gezondheid (DPG's) aan de bel over het huidige quarantainebeleid van het kabinet. "De regels voor scholieren schieten hun doel voorbij. De gezondheidsschade neemt nu juist toe."

Correctie: Wij schreven eerder dat na een besmetting binnen het gezin de andere kinderen niet meer in quarantaine hoefden als ouders of verzorgers een booster of recente besmetting hadden gekregen. Dit was ook bevestigd door een woordvoerder van het ministerie. Dit advies bleek vrijdagavond alweer aangepast te zijn. Op basis van dat nieuwe advies is het artikel aangepast.