De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Moderna wil binnen twee jaar één enkele boostervaccinatie tegen zowel corona als griep lanceren, meldt The Guardian.

Topman Stéphane Bancel verwacht dat het combinatievaccin - tegen corona, influenza en het veelvoorkomende luchtwegvirus RSV - beschikbaar is vóór het besmettelijke winterseizoen dat in 2023 begint.

"Ons doel is om één enkele jaarlijkse booster te hebben, zodat we geen problemen krijgen met de therapietrouw wanneer mensen geen twee tot drie injecties per winter willen krijgen", zei hij tijdens een paneldiscussie op het World Economic Forum in Davos. Bancel hoopt dat het nieuwe middel in de herfst van 2023 gebruiksklaar is.

De Moderna-topman zei eerder dat mensen dit najaar wellicht een vierde vaccinatie nodig hebben, omdat de bescherming door boostershots de komende maanden afneemt. Israël is het eerste land van de wereld waar mensen van zestig jaar en ouder een vierde dosis van het coronavaccin kunnen ontvangen.

Anthony Fauci, de belangrijkste medische adviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, zei maandag in Davos dat herhaalde boosters het immuunsysteem niet overbelasten. "Er is geen bewijs dat het geven van boosters op verschillende tijdstippen de reactie van het immuunsysteem zal verstoren."