Het dagelijkse aantal positieve coronatests kan door de vrijdag aangekondigde versoepelingen oplopen tot 75.000 of 80.000 per dag. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag op de coronapersconferentie. Het kabinet neemt naar eigen zeggen een "weloverwogen risico" met de versoepelingen, maar vindt dat het niet anders kon.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) wijst naar de gevolgen van de lockdown voor de jeugd. "Twee op de drie jongeren voelen zich momenteel eenzaam. Lockdowns wegen voor iedereen zwaar."

Mede daarom mogen vanaf morgen alle winkels weer open tot 17.00 uur, kunnen Nederlanders weer naar de kappers en andere contactberoepen, zijn vrijwel alle binnen- en buitensportactiviteiten weer mogelijk en kunnen studenten in het hoger onderwijs en het mbo weer fysiek les krijgen.

De horeca en culturele sector blijven voorlopig nog dicht. Als ook die sectoren zouden opengaan, zou het dagelijkse aantal besmettingen te snel oplopen, legden Kuipers en Rutte uit. Vrijdag werden ruim 35.000 besmettingen gemeld. "Het blijven enorme aantallen", erkende Rutte.

Volgens Kuipers kunnen versoepelingen snel worden teruggedraaid als de resterende maatregelen niet goed worden opgevolgd. Hij vreest onder meer voor het risico dat "dusdanig veel mensen uitvallen door een coronabesmetting, dat ontwrichting van relevante onderdelen van de maatschappij dreigt".

Ook waakt hij uiteraard voor een overbelasting voor de zorg. "Zelfs als omikron inderdaad behoorlijk minder ziekmakend blijkt en mensen minder lang op de intensivecareafdelingen liggen, komt er bij bijna 100.000 besmettingen per dag toch een behoorlijke druk op de zorg."

De belangrijkste coronaregels (vanaf zaterdag) op een rij.

De belangrijkste coronaregels (vanaf zaterdag) op een rij.
De belangrijkste coronaregels (vanaf zaterdag) op een rij.
Foto: NU.nl/Bart-Jan Dekker