Als je langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad of korter dan acht weken geleden het coronavirus hebt opgelopen, hoef je niet meer in quarantaine als je nauw contact hebt gehad met een coronapatiënt. Dat bevestigen bronnen vrijdag na berichtgeving van RTL Nieuws.

Correctie: In een eerdere versie spraken wij over dat iedereen die het afgelopen jaar het coronavirus heeft opgelopen, niet in quarantaine moet. Die informatie bleek onjuist: het gaat om acht weken. Ook is het nog niet duidelijk wat de precieze regels voor mensen met een cruciaal beroep gaan zijn.

Voorwaarde om niet in quarantaine te hoeven, is dat je geen klachten hebt. Na vijf dagen moet er nog wel een PCR-test worden afgenomen.

Op dit moment is de regel dat iemand in deze situatie tien dagen in quarantaine moet. Als de PCR-test op dag vijf een negatieve testuitslag toont, mag de quarantaine eerder worden beëindigd. Deze regel geldt nu alleen nog voor mensen die geen booster hebben gehad.

Het kabinet werkt nog aan het quarantaineadvies voor mensen met een cruciaal beroep. Eerder meldden RTL Nieuws en ANP dat zij ook zonder booster niet in quarantaine hoefden, zolang zij zich regelmatig laten testen. Dit blijkt echter nog niet besloten.

Nu grote aantallen mensen positief testen op het coronavirus, moeten maatregelen worden genomen om te voorkomen dat "het land ontwricht raakt", schrijft RTL Nieuws. Als heel veel mensen in quarantaine moeten, heeft dat ook gevolgen voor de samenleving.

De maatregel gaat per direct in, meldt het kabinet.