
Franse senaat stemt in met coronapas die alleen geldig is na vaccinatie
Eerder ging het Assemblée nationale (de Franse Tweede Kamer) al akkoord met het wetsvoorstel van de regering van president Emmanuel Macron. Omdat de senaat de tekst van de wet heeft aangepast, moet de wet opnieuw langs het parlement. Als ze daar opnieuw wordt goedgekeurd, mag de regering de wet in de praktijk brengen.
In de wet staat dat Fransen van achttien jaar of ouder moeten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn om bijvoorbeeld restaurants, cafés en culturele locaties te mogen betreden. Ook voor het gebruik van het openbaar vervoer tussen verschillende regio's zal een volledige vaccinatiestatus nodig zijn.
Een negatieve coronatest is niet meer te gebruiken als alternatief, waardoor ook wel wordt gesproken van een aangepaste 2G-regel of zelfs een 1G-regel. Alleen voor het betreden van zorglocaties, zoals ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en vaccinatielocaties, blijft een negatieve test voldoende. Of een herstelbewijs nog wel voldoet, is nog niet duidelijk.
In Frankrijk wordt iemand als volledig gevaccineerd beschouwd als die persoon de basisvaccinatie (beide prikken of een besmetting en een prik) heeft gehad. Indien de laatste prik langer dan zeven maanden geleden is, is een boosterprik vereist. Vanaf half februari wordt die periode verkort naar vier maanden.
Het wetsvoorstel kreeg veel kritiek, vooral nadat Macron in een interview had gezegd dat hij ongevaccineerden "het leven zuur" wil maken.

Van 3G tot 2G+: dit betekenen de afkortingen voor jou
Franse leraren staken uit onvrede tegen beleid
Veel scholen in Frankrijk zijn donderdag dicht, omdat leraren massaal staken uit onvrede over het coronabeleid van de regering. Vakbonden zeggen onder meer dat onophoudelijke wijzigingen en onwerkbare protocollen tot een chaotische situatie hebben geleid.
De verwachting is dat de helft van de basisscholen dicht is; daar doet mogelijk drie kwart van de leraren mee aan de actie. Ook bonden van directeuren en ander personeel hebben zich bij de staking aangesloten, die de grootste in decennia kan worden. Volgens een vakbond is er zo veel "ergernis, vermoeidheid en woede" dat leraren zich gedwongen voelen een signaal aan de regering af te geven.
Ouders en scholen worstelen bijvoorbeeld met de uitvoering van het nieuwe testbeleid dat vlak voor het einde van de kerstvakantie werd aangekondigd en sindsdien twee keer is gewijzigd. Leraren vinden daarnaast dat zij niet fatsoenlijk les kunnen geven en menen dat zowel leerlingen als leraren onvoldoende worden beschermd tegen het coronavirus.