De toekomst van de Britse premier Boris Johnson hangt aan een zijden draadje. Steeds meer ervaren partijgenoten keren zich tegen hem vanwege zijn aanwezigheid bij vermeende illegale feesten tijdens eerdere lockdowns, schrijven The Guardian en BBC News donderdag. De premier bood woensdag zijn excuses aan.

Het laatste schandaal draait om een feest bij zijn ambtswoning, waarbij mensen hun eigen drank moesten meenemen, dat door een hooggeplaatste medewerker tijdens de eerste lockdown werd georganiseerd. Er kwamen tientallen mensen op af, onder wie Johnson.

De premier sprak woensdag in het parlement van een "werkbijeenkomst". Hij wilde zelf geen consequenties aan zijn aanwezigheid verbinden. "Maar ik begrijp de woede. Ik had al die mensen weg moeten sturen."

Voor steeds meer van zijn (ervaren) Conservatieve partijgenoten is de maat echter vol. Zijn excuses worden als onvoldoende beschouwd en de roep om op te stappen wordt luider.

Johnson werd de laatste maanden namelijk al vaker in verlegenheid gebracht door zijn aanwezigheid op vermeende illegale feesten tijdens de lockdown. "Zijn positie is onhoudbaar geworden en hij schaadt de Conservatieve partij", citeren Britse media meerdere partijgenoten.

Oppositie kijkt uit naar resultaten onderzoek naar feesten

Niet alle steun voor Johnson is weggeëbd. Zo verdedigden zijn potentiële opvolgers, de Britse minister van Financiën Rishi Sunak en buitenlandminister Liz Truss, hem openlijk op Twitter.

De oppositie was zoals verwacht vernietigend over Johnson. Zijn excuses werden weggezet als "halfslachtig" en de politici kijken uit naar de resultaten van het parlementaire onderzoek naar de andere vermeende feesten, die volgens hen het einde zullen betekenen van Johnson.

Het rapport wordt op zijn vroegst aan het einde van de volgende week verwacht, schrijft The Guardian. "Hij weet officieel van niets, totdat hij met de feiten wordt geconfronteerd", aldus een oppositielid.