Meerdere gemeenten hebben woensdag laten weten niet in te grijpen als winkels en horecagelegenheden demonstratief de deuren willen openen. De ondernemers willen zo hun ongenoegen over de huidige lockdown uiten. In verschillende steden eisten demonstranten woensdagavond de opening van onder meer winkels en horeca. Vrijdag wordt bepaald of de sluiting wordt verlengd.

Zo heeft onder meer de Gelderse gemeente Oude IJsselstreek laten weten dat de regel zaterdag niet gehandhaafd zal worden. De burgemeester steunt de demonstratieve opening die voor deze dag gepland staat "als een soort statement", zei zijn woordvoerder maandag.

In Valkenburg aan de Geul zijn de winkels vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur open. Burgemeester Daan Prevoo heeft daar toestemming voor gegeven, laat een woordvoerder weten na berichtgeving in De Limburger.

In meerdere Limburgse plaatsen hebben winkeliers aangekondigd komend weekend hun zaak te openen. Dat gebeurt in onder meer Roermond en Geleen. Ook horecazaken bezinnen zich op acties. Donderdag bespreekt Veiligheidsregio Limburg-Noord welk standpunt gemeenten kunnen innemen jegens dergelijke acties, die tegen het coronabeleid van het kabinet gericht zijn.

In Drenthe klinken soortgelijke geluiden. Burgemeesters pleiten voor "meer evenwicht in de maatregelen", schrijft RTV Drenthe. Of aanstaande zaterdag tijdens de acties van verschillende Drentse winkeliers ingegrepen zal worden, laten ze nog in het midden.

De Provinciale Staten van Utrecht vragen het kabinet in een brief de niet-essentiële winkels de gelegenheid te geven om klanten op afspraak te ontvangen. "Daarnaast moet het kabinet voor de lange termijn met een strategie komen om sluitingen van winkels in coronatijd te voorkomen", aldus de provincie.

Een harde lockdown: deze regels gelden tot zeker 14 januari
93
Een harde lockdown: deze regels gelden tot zeker 14 januari

Provincie Overijssel noemt lockdown 'niet langer verantwoord'

In een brief aan premier Mark Rutte schrijft de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema dat de huidige koers van de strenge lockdown "niet langer verantwoord" is. Volgens hem is het "niet verwonderlijk" dat "het draagvlak voor de maatregelen wegebt". Hij pleit namens de provincie voor een beleid dat 'we gaan open' als uitgangspunt heeft.

Volgens de provinciebestuurders is het tijd om een andere weg in te slaan, nu de vaccinatiegraad stijgt en er een virusvariant met mildere klachten lijkt te zijn. "Er zijn geen lessen getrokken uit de fieldlabs en andere experimenten die laten zien dat activiteiten onder bepaalde voorwaarden verantwoord en veilig kunnen plaatsvinden. We vinden dat zeer opmerkelijk."

Overijssel wil dat het kabinet die kennis en ervaring nu inzet. En dat er samen met ondernemers, werknemers, scholen, culturele instellingen en anderen een plan gemaakt wordt dat "perspectief biedt op een leven met het virus".

Demonstraties in meerdere steden

In meerdere steden werd woensdagavond gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. De deelnemers liepen met onder andere fakkels en lampions door de straten van onder meer Utrecht, Sittard, Maastricht, Sneek en Roermond en eisten opening van winkels en horeca.

Het massaalst was het protest tegen de coronamaatregelen in Sittard. De tocht eindigde op de Markt, waar een muzikaal feest werd gehouden met onder meer carnavalsmuziek. Volgens de organisatoren hadden zich op en rond de Markt tussen de dertienhonderd en tweeduizend mensen verzameld. Bij de politie Limburg was woensdagavond niemand voor een toelichting bereikbaar.

In Utrecht liep de demonstratie uit op een klein relletje tussen deelnemers van de aangekondigde demonstratie tegen de coronamaatregelen en tegendemonstranten. De politie greep daar in, waarna het al snel weer rustig was.

Ook in Maastricht en Roermond liepen mensen in een stoet door de stad en eisten de opening van winkels en horeca. In Maastricht liepen ruim 150 mensen mee, in Roermond waren het er meer dan honderd.

De manifestaties in de meeste andere steden verliepen vreedzaam. In onder meer Arnhem, Sneek en Deventer kwamen tientallen mensen bijeen.

Kuipers wacht OMT-advies af en belooft vrijdag duidelijkheid
28
Kuipers wacht OMT-advies af en belooft vrijdag duidelijkheid

Kuipers: 'Regels zijn er niet voor niets'

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) begrijpt dat winkeliers de coronamaatregelen "zat zijn" en de deuren willen openen, maar "de regels zijn er niet voor niets". Hij benadrukt dat de coronacrisis alleen maar erger wordt als iedereen een eigen weg kiest en zich niet aan de regels houdt.

"We zouden allemaal dolgraag terug willen naar de situatie van voor corona", zegt Kuipers. "Maar de werkelijkheid is dat dit niet kan." Hoewel de omikronvariant mensen weliswaar minder ziek lijkt te maken, raken ze er wel veel sneller door besmet.

Zijn ambtsgenoot Dilan Yesilgöz, minister van Justitie en Veiligheid, liet eerder op de dag doorschemeren weinig te voelen voor een strakkere handhaving door bijvoorbeeld de politie. "Naleving is meer wat u en ik ervan maken dan dat de politie er rond moet gaan lopen." Ze vindt dat iedereen zich aan de regels moet houden, maar "dat is aan de mensen zelf". "Je doet het ook voor je eigen gezondheid en voor je omgeving", aldus Yesilgöz.

Het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, vergadert donderdag weer over de coronamaatregelen. Voorzitter Hubert Bruls zei eerder deze week dat het OMT met "een sterk en overtuigend verhaal" moet komen om de lockdown te handhaven.