Het onlangs goedgekeurde Novavax-coronavaccin is volgens de Gezondheidsraad geschikt voor volwassenen die bezwaren hebben tegen de zogeheten mRNA-vaccins, die nu standaard worden gebruikt. De raad adviseert demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) Novavax beschikbaar te stellen aan volwassenen die geen mRNA-vaccin willen en daarom nog niet gevaccineerd zijn tegen COVID-19.

De Europese Commissie liet het vaccin maandag toe tot de Europese markt, na een positief oordeel van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA). Het middel is volgens de deskundigen voldoende veilig en werkzaam gebleken.

Een nadeel is echter dat nog niet bekend is in hoeverre dit vaccin werkzaam is tegen de omikronvariant van het coronavirus. Die variant is hard op weg om dominant te worden in Nederland. Totdat hier meer over bekend is, adviseert de raad om mensen die nog niet zijn gevaccineerd bij voorkeur te prikken met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

Het vaccin van Novavax is het vijfde coronavaccin dat in Europa mag worden gebruikt. Het zit anders in elkaar dan de andere vier reeds goedgekeurde vaccins. Het nieuwste vaccin is gebaseerd op eiwitten, een beproefde techniek. Er zijn twee doses van nodig, met minimaal drie weken tussen de twee prikken.

Voor zover bekend zijn de bijwerkingen doorgaans mild en is het vaccin tussen de 60 en 90 procent effectief in het voorkomen van besmetting met eerdere coronavirusvarianten.