De omikronvariant van het coronavirus is op dit moment verantwoordelijk voor 10 tot 15 procent van de besmettingen, zei RIVM-topman Jaap van Dissel dinsdag in de Tweede Kamer. De verwachting is dat de variant binnen enkele weken dominant is in Nederland.

In Amsterdam heeft de variant al een iets groter aandeel in de besmettingen, aldus Van Dissel.

Het RIVM verwachtte eerder dat de virusvariant pas na de jaarwisseling dominant zou worden in het land. Dat is nu naar verwachting nog voor januari.

Over de omikronvariant is nog niet veel bekend. Wel kan de virusvariant zich sneller verspreiden. Daarom besloot het demissionaire kabinet een harde lockdown in te voeren. Tijdens die lockdown wordt de boostercampagne versneld, zodat meer mensen beter beschermd zijn tegen het coronavirus.

Van Dissel benadrukte dat nog steeds niet duidelijk is of omikron even ziekmakend is als de deltavariant.

Hoe de coronavirusvariant omikron werd ontdekt
113
Hoe de coronavirusvariant omikron werd ontdekt

Mogelijk vertekend beeld door relatief jonge leeftijd besmette personen

Aan informatie uit het buitenland valt volgens Van Dissel op dat het aantal ziekenhuisopnames na besmetting met de omikronvariant weliswaar klein is, maar dat de mensen die de variant opliepen ook relatief jong waren. Dat kan het beeld dus vertekenen.

Zo was in Denemarken 1,4 procent van de coronapatiënten die de afgelopen tijd in het ziekenhuis werden opgenomen besmet met de omikronvariant. Van de mensen die de omikronvariant opliepen, werd 0,5 procent opgenomen in het ziekenhuis.

De Denen die de afgelopen tijd besmet raakten met de omikronvariant van het virus, waren volgens Van Dissel vooral tussen de twintig en dertig jaar oud. "En daar verwacht je eigenlijk helemaal geen ziekenhuisopnames van." In Denemarken heeft de omikronvariant zich volgens Van Dissel wijd verspreid door onder meer een feest met een dj uit Zuid-Afrika.

Hetzelfde geldt ongeveer voor gegevens uit het Verenigd Koninkrijk. Daar worden momenteel vooral mensen tussen de twintig en veertig jaar oud besmet met de omikronvariant. Zij zijn door hun leeftijd van nature beter beschermd tegen ziekenhuisopname. "Dus als u nu hoort: in Engeland zien we nog niet veel ziekenhuisopnames, dan moet u dat wel zien in het licht van dat we dat ook helemaal niet zouden verwachten. Omdat de groep die het krijgt domweg de jongere groep is."

Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, meldde in de Tweede Kamer dat de huidige lockdown ongeveer tien tot twaalf dagen extra tijd geeft om zoveel mogelijk mensen een boosterprik te geven. Dat moet dan ook voor een demping van de golf van ziekenhuisopnames zorgen.