Nog niet eerder hadden zo weinig Nederlanders vertrouwen in de corona-aanpak van het (demissionaire) kabinet. Dat blijkt uit gedragsonderzoek dat het RIVM en de GGD GHOR eind november uitvoerden onder ruim 46.000 Nederlanders.

Van de ondervraagden die negatief zijn over de corona-aanpak vindt bijna drie kwart (71 procent) dat er (veel) te weinig maatregelen zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. Ook is er kritiek van ondervraagden op de in hun ogen trage start met de boostervaccinaties.

Het aantal ondervraagden dat vindt dat te weinig maatregelen zijn genomen, werd bij de vorige meetmomenten al steeds groter. Bij de vorige meetronde ging het om vier op de tien Nederlanders en in het voorgaande onderzoek om 'slechts' een kwart van de ondervraagden.

Slechts 16 procent is momenteel nog positief over de aanpak. Bijna de helft van de ondervraagden is negatief en vier op de tien Nederlanders is 'neutraal'. Van de niet-gevaccineerden is slechts 2 procent van de ondervraagden blij met het coronabeleid, tegenover 91 procent die de corona-aanpak afkeurt.

Coronamaatregelen worden beter nageleefd

Ondervraagden gaven ook aan dat de naleving van maatregelen is toegenomen. Zo werd er meer thuisgewerkt, afstand gehouden en lieten mensen zich vaker testen bij klachten. Ook is er minder horecabezoek geweest en werd minder bezoek ontvangen, aldus de onderzoekers.

De gedragskentering is geforceerd door aangescherpte coronamaatregelen. Zo moet sinds medio november de horeca drie uur eerder sluiten (om 17.00 uur) en is ook het thuiswerkadvies aangescherpt. De strengere maatregelen werden mede genomen omdat de 'oude' maatregelen volgens zorgexperts onvoldoende werden nageleefd.

Het percentage onderzoeksdeelnemers dat zich bij klachten heeft laten testen bij een GGD of een andere testlocatie ging van 29 procent in de vorige meetronde naar 45 procent nu. Tevens liet 32 procent weten een zelftest bij klachten te hebben gedaan. Nog niet eerder deden zoveel mensen bij verschijnselen een test, aldus het RIVM.

Het was de zeventiende keer dat deze meting werd gedaan. Het RIVM en de GGD GHOR startten het onderzoek in het voorjaar van 2020.

De Jonge over coronaregels: 'Kijk ook naar jezelf in de file'
58
De Jonge over coronaregels: 'Kijk ook naar jezelf in de file'