Maar 5 van de 211 Europese districten registreren meer positieve coronatests dan Limburg, blijkt uit cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Van elke 75 inwoners bleken er 2 in de afgelopen twee kalenderweken het virus onder de leden te hebben.

Het ECDC maakt elke week een coronakaart. Die is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken.

Voor de kaart van donderdag is dat de periode van 22 november tot en met 5 december. Limburg telde in die weken 29.766 positieve tests. Omgerekend zijn dat 2.664 gevallen op elke 100.000 Limburgers.

Vergeleken met de vorige kaart steeg het aantal gevallen in Limburg licht: met 1,8 procent. Toch klom de provincie op de Europese ranglijst van de twaalfde naar de zesde plaats.

Dat komt doordat het aantal gevallen in andere brandhaarden snel daalt, met name in Oostenrijk. In de deelstaat Opper-Oostenrijk nam het aantal gevallen in een week tijd met 34 procent af en in Salzburg met 32 procent.

Nederland voor vierde week op rij donkerrood

In sommige Nederlandse provincies is ook een voorzichtige daling te zien, voor het eerst sinds het begin van de huidige golf. In Gelderland ligt het aantal positieve tests bijna 4 procent lager dan vorige week. Ook in Overijssel, Flevoland en Noord-Holland daalt het aantal coronagevallen. Toch blijft het hele land voor de vierde week op rij op donkerrood staan, het hoogste risiconiveau.

De kaart van Europa kleurt roder dan vorige week. In totaal staan nu 132 regio's op donkerrood, tegenover 119 vorige week. De 'lichte' plekken op de kaart zijn in Italië, Spanje en Roemenië.

Is het effect van de boosterprikken al zichtbaar in Europese landen?
90
Is het effect van de boosterprikken al zichtbaar in Europese landen?