Viruswaarheid-voorman Willem Engel heeft ook de tweede rechtszaak verloren die hij had aangespannen tegen de bekende Belgische viroloog Marc Van Ranst. De rechtbank in het Belgische Mechelen sprak Van Ranst donderdagochtend vrij van laster. Engel moet de uitgesproken hoogleraar bovendien duizenden euro's schadevergoeding betalen.

Engel en Van Ranst bestoken elkaar al lange tijd op Twitter, maar de coronascepticus heeft de woordenstrijd naar de rechtszaal verlegd. Hij probeert de viroloog veroordeeld te krijgen voor laster en smaad. Van Ranst zou Engel onder meer opnieuw hebben uitgemaakt voor virusontkenner en dat accepteert de tegenstander van coronavaccins en -maatregelen niet.

Maar volgens Van Ranst is Engel er enkel op uit om aandacht te trekken en hem het leven zuur te maken. De viroloog, die steevast zichzelf verdedigt, is er veel tijd aan kwijt die hij liever aan belangrijker dingen zou besteden. Engel sleept Van Ranst inderdaad te lichtzinnig voor de rechter, vindt de rechtbank. De Nederlander moet de professor, opiniemaker en corona-adviseur van de Belgische regering 4.000 euro betalen.

Engel verloor in september al eens een soortgelijke zaak tegen Van Ranst. Omdat de Belg zich ditmaal voor een televisiecamera had uitgesproken en niet in de krant, zag Engel een kans het opnieuw te proberen. De vorige poging liep stuk omdat voor het bestraffen van uitlatingen in de krant de regels in België veel strenger zijn. Maar ook ditmaal is volgens de rechter van laster en smaad geen sprake.

Van Ranst heeft Engel in het gewraakte televisie-interview hooguit beledigd, stelde het Openbaar Ministerie eerder al.