De Britse premier Boris Johnson heeft woensdagavond strengere maatregelen voor Engeland aangekondigd om met name de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus te vertragen. Enkele uren eerder had de Deense premier Mette Frederiksen een soortgelijke boodschap voor haar land.

De Engelsen wordt weer verzocht om zoveel mogelijk thuis te werken. Ook wordt de mondkapjesplicht uitgebreid en is voor een bezoek aan nachtclubs en locaties met veel mensen voortaan een coronapas vereist.

Johnson benadrukt dat de omikronvariant aan een snelle opmars bezig is. Tot woensdag waren 437 omikrongevallen gemeld in het VK, 131 gevallen meer dan een dag eerder. Het werkelijke aantal besmettingen met de variant ligt waarschijnlijk hoger.

De Britse premier had de Engelsen eerder gezworen dat ze de winter zonder vierde coronalockdown door zouden komen, maar hij hield wel een zogenoemd plan B achter de hand. Een deel van de maatregelen uit plan B is al ingevoerd, zoals het opnieuw verplichten van mondkapjes in het openbaar vervoer en winkels.

Johnson hoopt tijd te winnen om snel door te boosteren

De nieuwe maatregelen zijn volgens Johnson "proportioneel en verantwoordelijk". Ze zijn ook bedoeld om "tijd te winnen" zodat meer mensen een booster van een coronavaccin kunnen krijgen. De extra dosis wordt nu alleen toegediend aan veertigplussers en risicogroepen. In Engeland is bijna 81 procent van de bevolking vanaf twaalf jaar volledig gevaccineerd en heeft bijna 37 procent een boostershot gekregen.

Volgens Johnson verdubbelt het aantal omikrongevallen elke twee tot drie dagen. Het werkelijke aantal besmettingen kan aanzienlijk hoger liggen. De Britse gezondheidsautoriteiten achten het waarschijnlijk dat omikron de dominante variant zal worden, mogelijk al in de komende twee tot vier weken.

De omikronvariant is vastgesteld bij bijna vijftienhonderd mensen uit 55 landen. Het Verenigd Koninkrijk voert woensdag de lijst aan met 437 gevallen, een stijging van 131 ten opzichte van een dag eerder.

Hoe de coronavirusvariant omikron werd ontdekt
113
Hoe de coronavirusvariant omikron werd ontdekt

Ook Denemarken grijpt in vanwege omikronvariant

Naast Engeland voert ook Denemarken nieuwe coronamaatregelen in om met name de opmars van de omikronvariant af te remmen. De Deense premier Frederiksen kondigde woensdag aan dat vanaf vrijdag horecazaken zoals restaurants en kroegen om middernacht sluiten.

Verder gaan vanaf 15 december ook de Deense basisscholen dicht. De Denen zelf wordt dringend verzocht om vanuit huis te werken en sociale bijeenkomsten zo veel mogelijk te vermijden. Desondanks kan het land nog steeds "grote delen van de samenleving draaiende houden, dankzij de vaccins", zei Frederiksen.

Denemarken liet eind augustus zo goed als alle coronamaatregelen varen, omdat het coronavirus niet meer als bedreiging voor de samenleving werd gezien. Wel waarschuwde de regering dat er weer maatregelen genomen zouden worden als het virus opnieuw de kop op zou steken.