Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil na de jaarwisseling beginnen met het toedienen van een boosterprik aan mensen die jonger zijn dan zestig jaar. Zo wil hij een inhaalslag in de boostercampagne maken.

Het streven is om voor het einde van het jaar alle zestigplussers ingeënt te hebben met een boosterprik. Vervolgens moeten alle zestigminners zo snel mogelijk in de zevende maand na de laatste vaccinatie een boosterprik kunnen halen, belooft De Jonge vrijdag. Daarbij wordt geprikt van oud naar jong.

Om dat mogelijk te maken worden de komende weken weer meer priklocaties ingericht. Nu zijn het nog een stuk of 70 locaties, halverwege december moeten er 79 kleinere locaties en 9 XXL-locaties zijn.

De Jonge belooft: 'Voor eind deze maand 3 miljoen boosterprikken gezet'
44
De Jonge belooft: 'Voor eind deze maand 3 miljoen boosterprikken gezet'

Eind deze maand moeten meer dan drie miljoen boosterprikken zijn gezet

De minister voorspelt dat er aan het einde van de maand ruim drie miljoen boosterprikken zijn gezet. Het tempo komt voorlopig op zo'n 700.000 prikken per week te liggen. "Dat houden we vol tot we iedereen hebben gehad." Hij denkt dat in maart iedereen die dat wil, een booster kan hebben gehad.

Bekwame mensen die willen helpen met prikken zetten voor de boostercampagne kunnen zich aanmelden op een aparte website. Op www.ggdreservisten.nl kunnen bijvoorbeeld voormalige zorgmedewerkers of medisch studenten terecht, aldus De Jonge.

In de Tweede Kamer en vanuit de samenleving klonk de afgelopen week juist kritiek dat mensen die willen helpen met de boostercampagne geen gehoor kregen bij het ministerie.

Zorgstudenten nog niet gevraagd

Studenten genees- en verpleegkunde zijn echter nog niet gevraagd een bijdrage te leveren aan de boostercampagne in de strijd tegen het coronavirus. Dat zeggen de voorzitter van vereniging De Geneeskundestudent en verscheidene directeuren van hbo- en mbo-instellingen vrijdag tegen het ANP.

Zo zijn geneeskundestudenten nog niet gevraagd voor de boostercampagne, "terwijl we wel een grote achterban hebben", zegt voorzitter Femke van de Zuidwind van vereniging De Geneeskundestudent met bijna zestienduizend leden. Ze vertelt dat ze veel geneeskundestudenten kent die ingezet kunnen worden op de vaccinatielocaties.

Voor zover bekend zijn studenten op het hbo en mbo ook nog niet benaderd voor het zetten van boosterprikken. "Als het een acute situatie is, heb ik direct voor twee weken 460 studenten beschikbaar die gekwalificeerd zijn om prikken te zetten", laat Jan-Ernst van Driel, directeur van het Zwolse ROC Deltion College weten. Van Driel krijgt maandag uitsluitsel van de lokale GGD of zijn studenten kunnen helpen met prikken.