Kinderen van vijf tot elf jaar die een groter risico lopen ernstig ziek te worden van een coronabesmetting kunnen zich straks laten vaccineren. Het demissionaire kabinet volgt daarin het advies van de Gezondheidsraad op.

De maximaal 42.000 kinderen zouden vanaf 20 december hun prik moeten kunnen halen, maar dat is "uiteraard afhankelijk van het moment van de daadwerkelijke levering van de vaccins", aldus het ministerie woensdag.

De kinderartsen moeten beslissen welke kinderen in aanmerking komen voor een coronaprik. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met een chronische longaandoening, aangeboren hartafwijkingen of het downsyndroom.

Het adviesorgaan heeft nog geen besluit genomen over het vaccineren van kinderen van vijf tot elf jaar zonder verhoogd risico.

Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde recent dat kinderen het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig kunnen krijgen en dat het vaccin ook voor hen effectief is. De kinderen krijgen wel een kleinere dosis dan volwassenen: 10 microgram in plaats van 30 microgram.