Zwitserland schrapt de quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland en 22 andere landen. In plaats daarvan komt er een nieuw testbeleid, waarbij alle reizigers zich bij aankomst in Zwitserland dubbel moeten laten testen. Frankrijk heeft aangekondigd dat alle reizigers die met het Janssen-vaccin zijn ingeënt vanaf 15 december een boosterprik moeten hebben gehad.

De afgeschafte quarantaineplicht voor reizigers die naar Zwitserland willen, is vooral goed nieuws voor wintersporters. Zij moeten voor vertrek en aan het einde van de eerste week na aankomst in het land een PCR-test afnemen.

Met het nieuwe beleid reageert de Zwitserse regering op de omikronvariant van het coronavirus, die al meermaals in Zwitserland is vastgesteld. De verplichte quarantaine van tien dagen voor reizigers moest voorkomen dat deze variant naar Zwitserland zou worden gebracht.

Daarnaast gelden vanaf maandag ook andere nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Zo wordt het gebruik van het coronatoegangsbewijs uitgebreid, waarbij ongevaccineerden op sommige locaties geweerd mogen worden, en op meer plekken worden mondkapjes verplicht.

De nieuwe maatregelen gelden in ieder geval tot en met 24 januari 2022.

Frankrijk eist boosterprik bij reizigers met Janssen-vaccin

In Frankrijk moeten reizigers die zijn ingeënt met het Janssen-vaccin vanaf 15 december een boosterprik gekregen hebben. Voor mensen die dat niet hebben, wordt de zogeheten 'passe sanitaire' (coronatoegangsbewijs) ongeldig verklaard, behalve als ze binnen acht weken na toediening van het boostervaccin naar Frankrijk reizen.

Voor mensen die met andere vaccins zijn ingeënt, gelden andere regels. Mensen van 65 jaar en ouder moeten vanaf 15 december een boosterprik hebben gehad voor een geldig coronatoegangsbewijs, tenzij hun tweede vaccinatie minder dan zeven maanden geleden is gezet.

Vanaf 15 januari geldt deze regel ook voor mensen onder de 65 jaar.