Zestigplussers in Veiligheidsregio Hollands-Midden kunnen "onder strenge voorwaarden" zonder afspraak een boosterprik halen. Het gaat om een "tijdelijke actie", laat koepelorganisatie GGD GHOR vrijdag weten. Momenteel worden de boosterprikken alleen op afspraak gezet.

GGD Hollands-Midden zegt dat er op dat moment meer personeel en vaccins beschikbaar zijn dan er voor de geplande afspraken nodig zijn. "Om geen tijd in deze boostercampagne te verliezen, hebben wij besloten de vrije tijdslots onder strenge voorwaarden beschikbaar te stellen aan mensen die zonder afspraak langskomen", aldus de GGD.

Alle regio's bereiden zich erop voor om de komende weken veel meer mensen te vaccineren. Zij hebben nu alvast meer vaccineerders ingezet, en daardoor ontstaat ruimte om mensen met vrije inloop in te enten en "de capaciteit niet verloren te laten gaan", zegt de koepelorganisatie.

Het is de bedoeling dat binnenkort alle extra ruimte wordt volgeboekt met prikafspraken. Of andere regio's in de tussentijd mensen zonder afspraak een boosterprik geven, is niet bekend. De landelijke regel blijft volgens de GGD-koepel onveranderd: "Van oud naar jong en op basis van uitnodiging."

'Strenge selectie' aan de deur

De vaccins gaan alleen naar mensen van zestig jaar en ouder die ten minste zes maanden geleden hun laatste coronaprik hebben gehad of hersteld zijn van het coronavirus.

Daarnaast moet er minimaal een week tussen de griepprik en de boosterprik zitten. Als de griepprik na de boosterprik gezet wordt, moeten er zelfs twee weken tussen zitten.

Mensen die niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen, worden weggestuurd. Volgens de GGD vindt er bij de vaccinatielocaties een "strenge selectie" aan de deur plaats.

GGD kan niet garanderen dat mensen zonder afspraak boosterprik krijgen

Vanwege het wisselende aantal beschikbare doses kan de GGD niet garanderen dat mensen zonder afspraak een boosterprik krijgen. Als de vrije plekken zijn gevuld, wordt de rij beëindigd en kunnen mensen niet meer in aanmerking komen voor een boosterprik.

Op dit moment worden mensen van boven de zestig op afspraak geprikt. Ook mensen die in een zorginstelling wonen en zorgmedewerkers van boven de achttien jaar kunnen al een boosterprik krijgen.

Uiteindelijk wil het kabinet alle volwassen inwoners een boosterprik aanbieden. Momenteel krijgen tachtigplussers een uitnodiging. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk ouderen voor het einde van het jaar een boosterprik halen.

Is het effect van de boosterprikken al zichtbaar in Europese landen?
90
Is het effect van de boosterprikken al zichtbaar in Europese landen?

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel meldden wij dat mensen die zonder afspraak een boosterprik willen krijgen, twee weken voor of na deze boosterprik een griepprik moesten laten zetten. Dit is onjuist. De griepprik mag niet te dicht op de boosterprik zitten, en dus moet er minimaal een week tussen beide prikken zitten. Als de griepprik na de boosterprik gezet wordt, moeten er zelfs twee weken tussen zitten.