De Gezondheidsraad heeft al in september geadviseerd de boostercampagne voor te bereiden. Dat benadrukt een woordvoerder in reactie op kritiek van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Die verwees woensdag in de Tweede Kamer naar de raad voor de vraag waarom het toedienen van boosterprikken zo traag gaat.

Wel blijft de Gezondheidsraad erbij dat er in september nog geen medisch-wetenschappelijke aanleiding was om te beginnen met de boosters.

"Wij hebben op 14 september geadviseerd: zorg dat je er klaar voor bent, zodra wij positief adviseren over het starten van een boosterprikcampagne", aldus de woordvoerder van de raad.

Het precieze woord dat de Gezondheidsraad in het advies gebruikt, is "anticiperen". "Naar verwachting zullen de groepen die als eerste zijn gevaccineerd in Nederland - te beginnen met de oudsten - ook als eerste in aanmerking komen voor een boostervaccinatie. De raad adviseert hierop te anticiperen", is te lezen in het advies.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is dit ook gebeurd. Zo is onder meer begonnen met het voorbereiden van prikuitnodigingen, zegt zij.

Verder blijft het volgens de woordvoerder "een megaoperatie om miljoenen mensen te prikken. Dat kost qua logistiek en organisatie tijd."

Ministerie: Pas vanaf 2 november mogelijk om laatste puntjes op de i te zetten

Het daadwerkelijke advies om onder meer ouderen een extra prik te geven kwam op 2 november, maar sindsdien komt het vaccineren nog maar traag op gang.

Het ministerie brengt hiertegen in dat het pas vanaf die datum mogelijk was "om de laatste puntjes op de i te zetten". Zo was het volgens de woordvoerder op dat moment pas duidelijk welke doelgroep als eerste een boosterprik moest krijgen.

De eerste boosterprik werd op 18 november gezet.

Kamer laakt trage start

Kamerleden stelden woensdag vragen over de trage start van de campagne. De Jonge zei de vragen terecht te vinden, maar wilde zelf nog geen conclusies trekken. "Ik denk dat het goed is om die vraag bij het RIVM en de Gezondheidsraad te leggen", zei hij.

Het demissionaire kabinet probeert op dit moment uit alle macht de campagne op stoom te krijgen. De GGD zet volgende week 350.000 prikken en daarna moet er voldoende capaciteit zijn voor 700.000 prikken per week. De Gezondheidsraad adviseert om de boosterprik zes maanden na de tweede prik te zetten.

Nederland heeft in vergelijking met andere Europese landen tot nu toe zeer weinig boostervaccinaties gezet.

Halen we straks elk jaar een boosterprik?
132
Halen we straks elk jaar een boosterprik?