Meer dan de helft van de 44 mensen die in het quarantainehotel in Badhoevedorp bij Schiphol zitten, mag weer naar huis. Zij zijn woensdag negatief getest. De anderen moeten langer blijven, omdat ze opnieuw positief zijn getest.

GGD Kennemerland heeft niet bekendgemaakt om hoeveel personen het precies gaat. De mensen die positief zijn getest, blijven nog enige tijd in het hotel.

"Ik ben blij dat meer dan de helft van de passagiers nu het hotel kan verlaten en de reis weer kan vervolgen", aldus Bert van de Velden, directeur van GGD Kennemerland. "Dat is goed nieuws voor hen en hun naasten. Ik wil mijn grote waardering uitspreken voor hen. Zij hebben goed meegewerkt in een voor hen moeilijke situatie van isolatie."

Op twee KLM-vluchten uit Johannesburg en Kaapstad bleken afgelopen vrijdag besmette reizigers te zitten. De GGD moest in allerijl meer dan 600 vliegtuigpassagiers testen. Uiteindelijk bleken 61 passagiers het coronavirus opgelopen te hebben. 90 procent van deze groep zei te zijn gevaccineerd, aldus GGD Kennemerland.

Zeker 14 reizigers waren besmet met de nieuwe omikronvariant, die in het zuiden van Afrika ontdekt is. 44 van hen moesten in isolatie in het hotel. Andere reizigers moesten thuis in quarantaine.

Waarom het geen toeval is dat de omikronvariant in Zuid-Afrika is ontdekt
121
Waarom het geen toeval is dat de omikronvariant in Zuid-Afrika is ontdekt

Reizigers mogen hotel verspreid over de dag verlaten

De reizigers die mogen vertrekken, zullen verspreid over de dag het hotel verlaten, aldus een woordvoerder. "Sommigen moeten hun paspoort nog laten controleren door de marechaussee, anderen moeten nog een antigeentest laten doen, omdat ze mee willen op een vlucht."

Sommigen die nog in isolatie moeten blijven hebben klachten, maar anderen niet of nauwelijks. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Onze artsen en verpleegkundigen hebben dagelijks contact met alle personen die in het hotel verblijven", aldus Van de Velden.

GGD Kennemerland zegt dat de omstandigheden waarin de reizigers verblijven niet ideaal zijn, maar probeert ze naar eigen zeggen ruimhartig te voorzien van "wat nodig is, zoals voeding en drinken en andere zaken". Artsen en verpleegkundigen van de GGD houden intensief contact met hen. "Ik hoop dat ook deze mensen snel weer verder kunnen reizen naar hun familie en naasten", aldus de GGD-directeur.