
Nederland loopt achter met boosterprikken: zo doen andere landen het
Volg dit onderwerp
De boostercampagne in Nederland in het kort:
- De eerste boosterprik werd op 18 november gezet.
- Ongeveer 173.000 tachtigplussers hebben vrijdag al een extra prik gehaald bij de GGD's. Daarnaast worden de boostershots ook toegediend aan zorgpersoneel.
- Op zondag moeten er zo'n 700.000 prikken gezet zijn.
- Mensen worden uitgenodigd op basis van leeftijd. Rond de jaarwisseling moeten alle zestigplussers aan de beurt zijn geweest.
- Uiteindelijk zou iedereen die dat wil, een boosterprik moeten kunnen halen.
Duitsland zette er al meer dan tien miljoen
In Duitsland werd de eerste boostershot in september al gezet. Dat is twee maanden eerder dan in ons land. Inmiddels hebben dan ook meer dan tien miljoen Duitsers een boosterprik gehad. Dat komt neer op ongeveer 12,5 procent van de 83 miljoen inwoners van het land.
Ook in Duitsland begon men met het prikken van de kwetsbaarste mensen. Eerst kregen ouderen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen een boosterprik. Inmiddels kunnen alle volwassenen een extra dosis halen. Momenteel zet het land zo'n 657.000 boostervaccinaties per dag.

Halen we straks elk jaar een boosterprik?
België: Bijna 1,6 miljoen boosterprikken
Het 11,5 miljoen inwoners tellende België zette al 1,6 miljoen boosterprikken in de armen van haar bevolking. De afgelopen zeven dagen werden per dag gemiddeld ongeveer 63.000 boosterprikken per dag gezet.
Dat België al ruim een miljoen boosters heeft kunnen toedienen, komt doordat het land in oktober al startte. Momenteel worden bij de zuiderburen de kwetsbaren en zorgmedewerkers nog een keer gevaccineerd.
Vanaf deze week krijgt ook de rest van de bevolking een uitnodiging in de bus. In België selecteren ze niet zozeer op leeftijd, maar komen eerst mensen die het vaccin van Janssen hebben gekregen aan de beurt. Daarna volgen de mensen die het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen. Als laatste krijgen de mensen die eerder vaccins van Moderna of Pfizer kregen een boostershot.
Het land verwacht de boostercampagne in maart 2022 te hebben afgerond.
Teller in Frankrijk op zeven miljoen boosters
In Frankrijk begon men net als in Duitsland in september al met de boostercampagne. Kwetsbare ouderen waren als eerste aan de beurt.
De Franse overheid adviseert sinds november aan iedereen van achttien jaar en ouder een boosterprik te halen. Voorwaarde daarvoor is dat de laatste vaccindosis van Pfizer, Moderna of Janssen ouder dan vijf maanden is. Daags na de aankondiging hadden zich al zeker 1,2 miljoen Fransen zich aangemeld voor de prik, onder meer omdat de geldigheid van de coronapas in het geding is als je laatste prik meer dan zeven maanden geleden is.
Vanaf 15 december moet mensen van 65 jaar en ouder een derde prik hebben gehad voor een geldig vaccinatiebewijs. Een maand later geldt die maatregel voor alle volwassenen. Toeristen krijgen met dezelfde maatregel te maken.
Verenigd Koninkrijk: Al bijna twintig miljoen boosters
In het VK krijgen dagelijks zeker 372.000 mensen een derde prik of booster. Het totale aantal ligt nu op bijna twintig miljoen. In september werden de eerste boosterprikken gezet in het VK.
Eind november werd aangekondigd dat alle volwassenen vanaf drie maanden na hun laatste vaccinatie in aanmerking komen voor een derde prik. Eerder gold dat alle volwassenen boven de veertig en iedereen boven de zestien met onderliggende gezondheidsproblemen vanaf zes maanden na de tweede prik een booster konden krijgen.
Wat is een boosterprik en wat is een derde prik?
- Een boosterprik is een extra dosis om het afweersysteem een extra zetje te geven, een 'booster'. Ouderen zijn als eerste aan de beurt, omdat de vaccins bij hen inmiddels iets minder goed werken dan bij jongeren.
- Derde prikken worden gezet bij mensen met een ernstige afweerstoornis.Het kan zijn dat hun afweersysteem nog niet genoeg antilichamen tegen het coronavirus heeft aangemaakt, waardoor ze nog niet genoeg bescherming hebben opgebouwd. Hiermee werd begin oktober al gestart.
