Het RIVM adviseert een negatieve testuitslag verplicht te stellen voor alle reizigers die van buiten de Europese Unie naar Nederland reizen. Het demissionaire kabinet wil eerst met de andere lidstaten overleggen, omdat een dergelijke maatregel beter zou werken als die in alle EU-landen is ingevoerd.

Het RIVM adviseert onder meer al deze reizigers, dus ook gevaccineerden, zich te laten testen voordat ze naar Nederland reizen. De PCR-test zou niet langer dan 48 uur geleden afgenomen mogen zijn. Mocht dat onuitvoerbaar blijken, dan kan de termijn worden verlengd naar 72 uur. Ook vindt het RIVM dat iedereen een zelftest zou moeten doen op de dag van aankomst en zich vijf dagen later moet laten testen bij een GGD.

Daarnaast beveelt het instituut een quarantaineplicht voor ongevaccineerde reizigers van buiten de EU aan.

Als reizigers uit een zogenoemd hoogrisicogebied komen, moeten ze volgens het RIVM een negatieve testuitslag kunnen overleggen. Deze reizigers zouden ook in quarantaine moeten, zelfs als ze gevaccineerd zijn.

De Jonge wil 'lappendeken' aan maatregelen voorkomen

Maar demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil eerst met andere landen overleggen om zo "een lappendeken" aan maatregelen te voorkomen, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het kabinet vroeg om advies nadat de omikronvariant van het coronavirus was aangetroffen bij reizigers op een vlucht vanuit Zuid-Afrika.

De woordvoerder laat weten dat hiermee een eerste stap is gezet en dat Nederland de adviezen onder de aandacht gaat brengen bij andere EU-lidstaten. "Nederland kan hierin niet alleen optrekken, maar we nemen hiermee wel het initiatief."

Hij benadrukt dat er momenteel al strenge regels gelden voor reizen vanuit zuidelijk Afrika, zoals een dubbele testverplichting en een quarantaineplicht van minstens vijf dagen.

Waarom het geen toeval is dat de omikronvariant in Zuid-Afrika is ontdekt
121
Waarom het geen toeval is dat de omikronvariant in Zuid-Afrika is ontdekt