De omikronvariant van het coronavirus heeft zich medio november al binnen Nederland verspreid. Een van de twee mensen in Nederland die op 19 en 23 november bij de GGD positief testten op de omikronvariant, was kort daarvoor niet op reis geweest en moet het virus dus in Nederland hebben opgelopen. Dat meldt het RIVM dinsdagmiddag aan NU.nl.

De twee besmettingen staan volgens het RIVM los van elkaar. Hoe de persoon zonder reishistorie precies besmet is geraakt, wordt nog onderzocht. De andere persoon was voor de positieve test wel op reis geweest, al is nog niet duidelijk waar precies.

Afgelopen vrijdag werden zeker veertien besmettingen met de nieuwe coronavariant aangetroffen onder passagiers van twee vluchten uit Zuid-Afrika. Verder onderzoek van het RIVM wees uit dat de variant daarvoor al in Nederland was.

De twee testmonsters van 19 en 23 november zijn afkomstig van het laboratorium Saltro in Utrecht. Het is nog niet bekend of de positieve tests zelf ook in die regio zijn afgenomen.

Mensen die op of na maandag 22 november waren teruggereisd vanuit zuidelijk Afrika, werden opgeroepen om zich nogmaals te laten testen. Het RIVM kondigde eerder op de dag aan ook eerdere testmonsters te gaan onderzoeken om te kijken of de omikronvariant kon worden vastgesteld.

De omikronvariant lijkt iets besmettelijker te zijn dan de deltavariant. Dat is echter nog niet met zekerheid bevestigd door de WHO. Ook is nog niet duidelijk of de nieuwe variant mensen zieker maakt en hoe goed de vaccins ertegen werken.

Waarom het geen toeval is dat de omikronvariant in Zuid-Afrika is ontdekt
121
Waarom het geen toeval is dat de omikronvariant in Zuid-Afrika is ontdekt