De Griekse autoriteiten gaan zestigplussers verplichten om zich te laten inenten tegen COVID-19. Vaccinweigeraars kunnen straks iedere maand een boete krijgen, maakte premier Kyriakos Mitsotakis dinsdag bekend. De boete komt neer op zo'n 100 euro per maand.

"Grieken van boven de zestig die nog niet zijn gevaccineerd, moeten voor 16 januari een afspraak voor een eerste inenting hebben gemaakt", zei Mitsotakis. De vaccinatieplicht voor zestigplussers is bedoeld om "medeburgers te beschermen".

In Griekenland is ongeveer 63 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Mensen die niet zijn gevaccineerd, krijgen in Griekenland al te maken met beperkingen. Zo mogen ze niet naar horecazaken, bioscopen en musea.

Griekenland is niet het eerste Europese land dat vaccinatie verplicht wil stellen voor grote groepen burgers. Oostenrijk voert in februari een algemene vaccinatieplicht in. Ook in dat land moeten vaccinweigeraars straks rekening houden met boetes. Die kunnen volgens de huidige plannen oplopen tot duizenden euro's.

Waarom er steeds meer gevaccineerden in het ziekenhuis belanden
103
Waarom er steeds meer gevaccineerden in het ziekenhuis belanden