In 25 Nederlandse ziekenhuizen wordt geen planbare zorg meer verleend. Dat komt neer op ruim een op de drie ziekenhuizen. Dat aantal is in de afgelopen week ruim verdubbeld. Ook zijn nu minder operatiekamers in gebruik en kunnen minder ziekenhuizen alle kritieke planbare zorg binnen zes weken leveren, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dinsdag.

Dit is het verschil tussen planbare zorg, kritieke planbare zorg en acute zorg

  • Planbare zorg: alle zorg die niet spoedeisend is. Dit kan een operatie aan je hand, knie of heup zijn.
  • Kritiek planbare zorg: alle zorg die binnen zes weken verleend moet worden om gezondheidsschade te voorkomen. Denk hierbij aan chemotherapie en niertransplantaties.
  • Acute zorg: alle zorg die binnen enkele uren verleend moet worden. Als dat niet gebeurt, kan gezondheidsschade ontstaan of kan iemand overlijden. Denk bijvoorbeeld aan hulp na een ongeval of personen op de intensive care.

Vorige week konden nog 10 van de in totaal 74 ondervraagde ziekenhuizen geen planbare zorg meer verlenen. De ziekenhuizen doen dat uit noodzaak, omdat ze anders geen acute en semiacute zorg meer kunnen bieden. Dat is zorg die binnen een dag moet worden verleend om gezondheidsschade te voorkomen. Deze zorg kan vooralsnog overal worden verleend.

Ziekenhuizen moeten wél steeds meer afspraken voor planbare zorg afzeggen. "Dit komt overeen met de afspraken die zijn gemaakt bij de afkondiging van fase 2D", schrijft toezichthouder NZa.

Fase 2D betekent concreet dat ziekenhuizen binnenkort alle planbare zorg moeten afzeggen om acutere zorg te kunnen blijven verlenen. Op die manier hopen ziekenhuizen code zwart te voorkomen. In die situatie moeten artsen op niet-medische gronden beslissen welke patiënten opgenomen kunnen worden.

Waarom er steeds meer gevaccineerden in het ziekenhuis belanden
103
Waarom er steeds meer gevaccineerden in het ziekenhuis belanden

Steeds meer zorg afgeschaald om toestroom patiënten aan te kunnen

Inmiddels is 36 procent van alle operatiekamers niet meer in gebruik (vorige week nog een op de drie) en kunnen 24 ziekenhuizen de kritieke planbare zorg niet meer volgens planning leveren. Dit betekent dat hartoperaties en kankerbehandelingen soms meerdere keren worden uitgesteld, maar nog wél binnen zes weken worden uitgevoerd. Negentien ziekenhuizen lukt dat niet meer.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen nadert inmiddels de piek van de afgelopen winter. Er liggen nu 2.845 covidpatiënten in het ziekenhuis, 73 meer dan maandag. Vorige winter lagen er op een gegeven moment 2.890 coronapatiënten in het ziekenhuis.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), voorspelde maandag dat het aantal opgenomen patiënten deze week richting de drieduizend gaat.

Kuipers denkt dat maatregelen langer nodig zijn voor minder opnames
44
Kuipers denkt dat maatregelen langer nodig zijn voor minder opnames

Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel stond dat ziekenhuizen geen kritiek planbare zorg kon verlenen. Ook zou fase 2D betekenen dat dat ziekenhuizen binnenkort alle kritiek planbare zorg zouden moeten afzeggen. In beide gevallen klopt 'kritiek planbare zorg' niet. Het moet in beide 'planbare zorg' zijn. Het artikel is aangepast.