Zeven op de tien volwassenen die langdurige klachten hebben overgehouden aan een coronabesmetting zeggen niet of minder te kunnen werken. Ook kinderen met langdurige covid kunnen minder doen dan voorheen: meer dan de helft laat weten minder of niet naar school te kunnen, blijkt maandag uit onderzoek van het RIVM.

Het RIVM begon in maart dit jaar met het onderzoek naar de langdurige coronaklachten. Van de ruim 15.000 deelnemers hebben bijna 4.500 volwassenen en 113 kinderen al bij de start van het onderzoek aangegeven langdurige klachten te hebben.

Van de mensen met langdurige klachten geeft 86 procent aan te kampen met vermoeidheid. Andere veelvoorkomende klachten van langdurige covid zijn concentratieproblemen, kortademigheid en moeite hebben met een drukke omgeving. Onder jongeren komt vermoeidheid ook vaak voor, gevolgd door hoofdpijn, concentratieproblemen en klachten zoals hoesten.

Die klachten hebben ook invloed op werk of school. Van de volwassenen geeft 29 procent aan niet te kunnen werken. 40 procent geeft aan minder te kunnen werken. De minderjarigen met langdurige covid gaan in 8 procent van de gevallen niet naar school en in 43 procent minder.

Met het onderzoek wil het RIVM een beeld krijgen van hoeveel mensen langdurige klachten overhouden aan een coronabesmetting, wat voor klachten dit zijn en hoelang deze aanhouden. De deelnemers worden daarvoor langere tijd gevolgd. "Deze eerste resultaten geven een indruk over de gezondheidsklachten van mensen die bij de start aangaven al langdurig klachten te hebben", aldus het RIVM.

Hier hebben mensen met langdurige covid nog veel later last van
101
Hier hebben mensen met langdurige covid nog veel later last van