Het is nog niet zeker of de recent ontdekte omikronvariant besmettelijker is dan andere coronavirusvarianten. Ook is het niet bekend of die nieuwe mutatie zorgt voor een ander of erger ziekteverloop, zo meldt gezondheidsorganisatie WHO zondagavond.

Volgens de WHO laten de eerste gegevens zien dat de omikronvariant voor meer ziekenhuisopnames in Zuid-Afrika zorgt. Maar dat zou ook kunnen komen doordat het totale aantal mensen dat geïnfecteerd raakt in Zuid-Afrika oploopt, benadrukt de gezondheidsorganisatie.

Er is op dit moment geen informatie die erop wijst dat mensen zieker worden van de omikronvariant. Er zullen nog "dagen of enkele weken" overheen gaan voordat dit met zekerheid gezegd kan worden.

Het lijkt er volgens de gezondheidsorganisatie wel op dat mensen die al eerder besmet waren met het coronavirus, bij de omikronvariant een grotere kans hebben om dat opnieuw te worden dan bij andere varianten.

Wat de gevolgen zijn voor de effectiviteit van de bestaande coronavaccins, is eveneens niet duidelijk. De WHO zegt hard te werken om hierachter te komen.

Zondag zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog dat hij zich zorgen maakt over de nieuwe variant. Toch zal volgens hem pas volgende week moeten blijken "hoeveel zorgen we ons moeten maken", omdat dan duidelijker is wat de invloed van de omikronvariant is op het ziekteverloop en de vaccins.

Zorgen over nieuwe virusvariant: zo ontstaat een mutatie
104
Zorgen over nieuwe virusvariant: zo ontstaat een mutatie

Omikronvariant duikt op steeds meer plekken op

In steeds meer landen wordt de omikronvariant vastgesteld. Ook in Nederland werden zondag voor het eerst besmettingen met de omikronvariant bevestigd. Het ging om dertien reizigers die vrijdag waren aangekomen vanuit Zuid-Afrika en zich moesten laten testen op Schiphol.

Tal van landen hebben inmiddels reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit zuidelijk Afrika. Zo heeft Nederland de landen Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Eswatini als zeerhoogrisicogebied bestempeld. Dat betekent dat reizigers uit die landen twee keer getest moeten worden en bij aankomst in quarantaine moeten. Israël besloot zondag om de grenzen voor alle reizigers te sluiten.

WHO adviseert landen zich 'goed voor te bereiden'

De WHO en ook president Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika hebben zondag kritiek geuit op landen die reisbeperkingen hebben ingesteld. Ramaphosa spreekt van "oneerlijke discriminatie tegen Zuid-Afrika", die volgens hem het probleem niet zal oplossen. De WHO heeft landen verzocht hun grenzen open te houden. "De vanwege de omikronvariant ingevoerde reisverboden die gericht zijn op Afrika vallen de wereldwijde solidariteit aan", zei Matshidiso Moeti, regionaal directeur-generaal van de WHO in Afrika.

De VN-organisatie heeft lidstaten wel geadviseerd zich "goed voor te bereiden" door bijvoorbeeld het vaccinatieproces te versnellen. Ook roept de WHO landen op monsters van positief geteste personen op de aanwezigheid van de omikronvariant te onderzoeken.

De Jonge zei zondag dat er op dit moment nog geen reden is om extra reisbeperkingen in te voeren. Hij wil hiervoor eerst overleggen met het RIVM en zijn Europese collega's.