Reizigers die van Zuid-Afrika naar Schiphol vliegen, kunnen zich vanaf vandaag direct na aankomst op de luchthaven laten testen op het coronavirus. GGD Kennemerland heeft hiervoor op de luchthaven een speciale teststraat ingericht.

Tot het inrichten van de teststraat is besloten nadat in zuidelijk Afrika de zogenoemde omicronvariant van het coronavirus is aangetroffen. Deze nieuwe variant is inmiddels ook in andere delen van de wereld opgedoken.

Vrijdag zijn 624 passagiers die uit Zuid-Afrika terugkeerden door de GGD getest op corona. De 61 passagiers die positief testten, zitten in isolatie. Of en hoeveel besmettingen er met de omicronvariant zijn, is nog niet bekend. De testmonsters zijn voor verdere analyse naar het RIVM gestuurd. Later zondagmiddag komt het RIVM met de testuitslagen.

De bedoeling is dat mensen die zich nu in de speciale teststraat laten testen, de uitslag thuis in quarantaine afwachten. De teststraat op Schiphol is in ieder geval tot en met zaterdag 4 december in gebruik. Verder zijn alle reizigers die na zondag 21 november uit Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini (voorheen bekend als Swaziland), Namibië, Mozambique, Zimbabwe, Botswana of Malawi zijn gekomen, opgeroepen in quarantaine te gaan en thuis te blijven.

"Ook als er geen klachten zijn en ook als zij gevaccineerd zijn of eerder corona doormaakten", zo stelt GGD Kennemerland in een persbericht. "Hen wordt gevraagd zo snel mogelijk te bellen met het speciaal hiervoor ingerichte telefoonnummer 0800-5005 om een testafspraak te maken. Dus óók als zij geen klachten hebben."

Gezondheidsorganisatie WHO heeft de omicronvariant het stempel 'zorgelijk' gegeven, maar vooralsnog is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de ernst van de ziekte en de werkzaamheid van vaccins.

Zorgen over nieuwe virusvariant: zo ontstaat een mutatie
104
Zorgen over nieuwe virusvariant: zo ontstaat een mutatie