Het RIVM heeft bij zeker dertien mensen de omikronvariant van het coronavirus aangetroffen. Dat bevestigde het instituut zondag. Het is voor het eerst dat de nieuwe variant opduikt in Nederland.

Vrijdag testten op Schiphol 61 passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika positief op het coronavirus. Verdere analyse van het RIVM heeft aangetoond dat het bij minstens dertien van hen inderdaad gaat om de omikronvariant.

Het onderzoek naar alle 61 positief geteste personen is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen, aldus het RIVM.

Zaterdagavond meldde het RIVM al dat er "vrijwel zeker" sprake was van meerdere besmettingen met de omikronvariant. De WHO weet nog niet of de nieuwe variant, die voor het eerst werd vastgesteld in het zuidelijke gedeelte van Afrika, besmettelijker is dan andere varianten. Het is nog onduidelijk welke impact de omikronvariant op het ziekteverloop en de vaccins heeft.

Het RIVM roept mensen die sinds maandag 22 november zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Eswatini (voorheen bekend als Swaziland), Namibië, Mozambique en Zimbabwe op om zich te laten testen, ook als zij geen klachten hebben. Voor deze mensen is een speciaal telefoonnummer (0800-5005) geopend waar zij een testafspraak kunnen maken.

Quarantaineplicht voor reizigers uit zeerhoogrisicogebied

Voor mensen die uit een zeerhoogrisicogebied komen, geldt een quarantaineplicht, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zondag tijdens een toelichting. Die quarantaineplicht zal worden gecontroleerd op naleving.

Eerder werd de omikronvariant ook al vastgesteld in onder meer België, Duitsland en Engeland. Gezondheidsorganisatie WHO bestempelde de omikronvariant vrijdag als 'zorgelijk'.

Zorgen over nieuwe virusvariant: zo ontstaat een mutatie
104
Zorgen over nieuwe virusvariant: zo ontstaat een mutatie