Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het demissionaire kabinet opnieuw gevraagd om te overwegen de kerstvakantie van scholen te verlengen om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat staat in het laatste OMT-advies aan het kabinet.

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakten vrijdag nieuwe maatregelen bekend om zo het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen. Een langere schoolvakantie hoort niet bij die aangekondigde maatregelen.

Toen het aantal besmettingen eind vorig jaar opliep, noemde het OMT een langere kerstvakantie ook een optie om het aantal coronabesmettingen sneller te laten dalen. Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) vond dat toen geen goed idee.

Donderdag werd duidelijk dat het OMT het kabinet adviseerde om de scholen open te houden, ondanks het grote aantal besmettingen dat daar plaatsvindt. Volgens de experts hebben de overdracht en infecties bij kinderen echter geen rechtstreeks effect op de belasting van de zorg. Onderzoek laat bovendien zien dat het sluiten van onderwijs tot schade aan de ontwikkeling van kinderen leidt, schrijft het OMT.

Het OMT adviseerde wel om ieder kind voortaan twee keer per week te testen. Dat zou de infectiedruk op basisscholen en daarmee het risico dat kinderen het virus doorgeven aan ouders en grootouders moeten verminderen. Het kabinet nam dat advies vrijdag over voor docenten en leerlingen in groep 6 of hoger.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus ook in ons liveblog.

Waarom het kabinet denkt dat maatregelen vanaf 17.00 uur werken
187
Waarom het kabinet denkt dat maatregelen vanaf 17.00 uur werken