Van de 600 mensen in de twee KLM-vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika zijn er 61 positief getest op het coronavirus. Het is nog niet duidelijk of het om de nieuwe besmettelijke omikronvariant gaat.

De GGD ging er eerder op de dag nog van uit dat 85 passagiers positief zouden testen. Deze schatting werd gemaakt toen 110 uitslagen bekend waren, waarvan 15 positief.

De personen die positief zijn getest, worden nu ondergebracht in een bewaakt isolatiehotel "op of nabij Schiphol", aldus de GGD-woordvoerder. Mensen met klachten moeten daar zeven dagen verblijven. Reizigers die positief testen maar geen gezondheidsklachten hebben of krijgen, moeten vijf dagen blijven.

De reizigers die vrijdag negatief testten, moeten vijf dagen in thuisquarantaine en zich daarna opnieuw laten testen.

Bij de positief geteste reizigers moet nog worden onderzocht of het gaat om de nieuwe, mogelijk besmettelijkere variant die in Zuid-Afrika werd ontdekt. Dat moet blijken uit vervolgonderzoek door de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Passagiers uit Zuid-Afrika ondergebracht op aparte locatie op Schiphol

De regering gaf de GGD Kennemerland vrijdagochtend de opdracht om de passagiers van de twee vluchten uit Zuid-Afrika te testen op het coronavirus. Hiervoor werden speciale teststraten ingericht op Schiphol. De passagiers werden in de tussentijd gescheiden van andere reizigers op de luchthaven. Het ging om reizigers op vluchten uit Kaapstad en Johannesburg.

De GGD snapt de mogelijke frustratie onder passagiers. "Mensen hebben een lange reis achter de rug en verkeren tot ze geland zijn in de veronderstelling dat ze op korte termijn thuis zijn", schrijft de GGD. "In plaats daarvan worden ze geconfronteerd met een situatie zoals we die nog niet eerder hebben meegemaakt in Nederland."

Vluchten vanuit zuidelijk Afrika zijn sinds vrijdag 12.00 uur verboden vanwege de opkomst van de nieuwe coronavirusvariant. De landen Botswana, Eswatini (voorheen bekend als Swaziland), Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika zijn toegevoegd aan de lijst met landen met een zeer hoog risico.

Zorgen over nieuwe virusvariant: zo ontstaat een mutatie
104
Zorgen over nieuwe virusvariant: zo ontstaat een mutatie