Dit zijn de antwoorden op jullie vragen over de nieuwe coronamaatregelen
Waarom wil dit kabinet het aantal ic-plekken niet uitbreiden tot het Europees gemiddelde?
Het streven is om het aantal ic-plekken op te schalen naar 1.150. De Jonge zegt dat als het echt nodig is, dit er zelfs 1.350 kunnen worden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is namelijk een groot tekort aan personeel. Voordat die mensen daadwerkelijk aan de slag kunnen op de ic, moeten ze eerst worden opgeleid. Daarnaast is er sprake van veel ziekteverzuim onder het zorgpersoneel.
Opschalen van de ic-plekken gaat momenteel ook ten koste van zorg op andere afdelingen.
Overigens is het tekort aan personeel een universeel probleem. "Er is geen enkel land waar de druk op bedden niet gevoeld wordt", zei Armand Girbes, hoogleraar Intensivecaregeneeskunde aan het Amsterdam UMC, eerder tegen NU.nl.
Krijgen scholen en kinderopvangcentra voor de docenten, leerlingen en medewerkers van de kinderopvang de zelftests weer vanuit de overheid?
De zelftests worden "zo snel mogelijk" via de scholen geleverd, maakte het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vrijdag bekend. Het kan wel even duren voor de tests er zijn; volgens het ministerie gaat het alleen in het basisonderwijs al om zo'n 1,2 miljoen extra zelftests per week.
Het ministerie gaat nog uitwerken hoe het leveren van de zelftests precies in zijn werk zal gaan. Het verwacht de scholen volgende week meer informatie te kunnen geven.
Hoe zit het met het hoger onderwijs? Ik hoor wel dat alle scholen openblijven met extra maatregelen voor basis- en middelbaar onderwijs, maar niks over hbo of universiteit.
In het mbo, het hbo en op de universiteiten komen geen extra maatregelen. Daar golden namelijk al extra maatregelen ten opzichte van het basis- en middelbaar onderwijs, namelijk een maximum van 75 studenten in een ruimte. Zij moesten ook al een mondkapje op als ze zich verplaatsten, en worden verzocht regelmatig een zelftest te doen.
Bij de GGD is de maximale testcapaciteit bereikt, wat wordt daaraan gedaan?
De GGD's hebben het al weken erg druk. De GGD's zijn druk bezig met het werven van mensen, maar dat gaat nog niet zo snel. De arbeidsmarkt is er niet naar om te kunnen voldoen aan de explosieve vraag naar personeel bij de GGD's, zei directeur van de koepelorganisatie GGD GHOR Jaap Eikelboom eerder deze maand.
Om de werkdruk iets te verlichten, werd deze week het advies voor het gebruik van zelftests aangescherpt. Niet-kwetsbare personen mét COVID-19-achtige klachten wordt binnenkort aangeraden om eerst thuis een zelftest te doen. Als die positief is, dan moet die persoon alsnog naar de GGD voor een controletest.
Ook is het nu mogelijk om GGD-medewerkers een vast contract aan te bieden als ze drie tijdelijke contracten hebben gehad. Daarmee kan de organisatie ervaren krachten langer inzetten.

Rutte kondigt maatregelen aan: 'In principe is alles gesloten na 17.00 uur'
Mag je in de horeca met meerdere huishoudens aan één tafel zitten zonder 1.5 meter?
Nee. In het kader van het verminderen van het aantal contacten, mogen alleen mensen van hetzelfde huishouden bij elkaar zitten aan dezelfde tafel. Die hoeven dan geen 1,5 meter afstand te houden tot elkaar.
In horecalocaties kan in de praktijk een derde van de capaciteit benut worden, om het voor bezoekers mogelijk te maken afstand te houden.
Mogen contactsporten (zonder 1,5 meter afstand) overdag nog wel?
Ja. Alle amateursporten mogen tussen 5.00 en 17.00 uur beoefend worden.
Wat als de nu aangekondigde maatregelen niet het gewenste effect hebben? Gaan de scholen dan wél dicht?
De maatregelen gelden vooralsnog voor drie weken. Op dinsdag 14 december volgt dan een nieuw 'weegmoment' waarin wordt gekeken of de huidige maatregelen opgeheven kunnen worden, verlengd moeten worden of misschien wel worden verzwaard. In dat laatste geval liggen alle maatregelen op tafel. Ook een schoolsluiting kan dan niet worden uitgesloten.
NUjij: Uitgelichte reacties