Er geldt vanaf zondag een zogeheten avondlockdown en het kabinet houdt de scholen voorlopig open. Dat bevestigen Haagse bronnen vrijdag na berichtgeving van onder meer de NOS. De maatregelen zijn minstens drie weken actief.

Volgens de omroep en het AD moeten leerlingen vanaf groep zes op de gang mondkapjes gaan dragen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

De horeca, niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken), de cultuursector (theaters en bioscopen), doorstroomlocaties als musea en amateursportclubs moeten de deuren sluiten tussen 17.00 uur en 5.00 uur 's ochtends.

De sluitingstijd van de horeca was al vervroegd tot 20.00 uur, terwijl niet-essentiële winkels en contactberoepen zoals kappers de deuren om 18.00 uur moesten sluiten. Winkels die mensen voorzien van primaire levensmiddelen, zoals supermarkten, kunnen wél open blijven tot 20.00 uur 's avonds.

Met de maatregelen volgt het kabinet het OMT. De experts adviseerden de bewindslieden om de scholen open te houden, omdat een scholensluiting de ontwikkeling van kinderen kan hinderen. Daarom zou het kabinet er goed aan doen om met andere maatregelen de virusverspreiding te stoppen.

Scholen blijven een grote bron van besmettingen. Uit de laatste weekcijfers van het RIVM bleek dat liefst 32.000 kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 14 jaar besmet waren geraakt. Dat komt neer op ruim een op de vijf besmettingen van het totale aantal (154.000). Veel besmettingen kunnen al wekenlang worden herleid naar scholen.

Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geven vrijdagavond om 19.00 uur een persconferentie waar de nieuwe maatregelen worden toegelicht. Deze persconferentie is live te volgen op NU.nl.