De passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika die vrijdagochtend na aankomst op Schiphol werden vastgehouden, zijn inmiddels naar een aparte locatie op de luchthaven verplaatst. De passagiers moeten voordat ze de luchthaven verlaten getest worden op het coronavirus vanwege de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere variant die in het zuidelijke deel van Afrika is ontdekt.

GGD Kennemerland is verantwoordelijk voor het testen van reizigers op Schiphol. De inzittenden moeten allemaal een PCR-test ondergaan op Schiphol, laat een woordvoerder weten. De tests worden zo snel mogelijk geanalyseerd. De verwachting is dat tegen 16.30 uur iedereen getest is en dat alle uitslagen er rond 20.30 uur zijn.

Op de locatie waar de reizigers worden opgevangen is behalve een coronatest ook catering verzorgd, laat een woordvoerder van de luchthaven weten.

De passagiers worden in de tussentijd gescheiden gehouden van andere mensen op Schiphol. Het gaat volgens de woordvoerder naar schatting om een "paar honderd passagiers".

Een van de vluchten kwam vanuit Kaapstad en is rond 10.30 uur geland in Amsterdam, de andere vlucht landde een half uur later en was afkomstig uit Johannesburg. Hoeveel reizigers er precies aan boord van beide vluchten zijn, is nog onbekend.

Vluchten uit Zuid-Afrika zijn sinds 12.00 uur verboden

Vrijdagochtend maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend dat vluchten vanuit zuidelijk Afrika vanaf vrijdag 12.00 uur verboden zijn. In dat deel van het continent is een nieuwe coronavirusvariant ontdekt die "reden tot zorg" is, aldus De Jonge.

De landen Botswana, Eswatini (voorheen bekend als Swaziland), Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika zijn toegevoegd aan de lijst met landen met een zeer hoog risico. De Jonge zei vrijdagochtend dat passagiers uit deze landen op Schiphol worden getest en in quarantaine moeten.

Zorgen over nieuwe virusvariant: zo ontstaat een mutatie
104
Zorgen over nieuwe virusvariant: zo ontstaat een mutatie