Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Einde van dit liveblog
Nu Nederland weer helemaal opengaat, wordt het voor NU.nl tijd om dit coronaliveblog te sluiten. Maar of het een permanente sluiting is, is nog maar de vraag. Het coronavirus is niet weg, gaat niet meer weg, en heeft ons vaker verrast. Het gaat nu goed, maar er kan bijvoorbeeld altijd een nieuwe variant opduiken die wel weer voor veel ziekenhuisopnames zorgt en de maatschappij in de problemen brengt. Mocht er aanleiding toe zijn, dan openen we dit liveblog uiteraard weer. Bedankt voor het lezen!
woensdag 16 februari om 00:48
Kabinet vraagt experts advies over risico's coronabesmetting bij dieren
Ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Henk Staghouwer (Landbouw) hebben het RIVM gevraagd een deskundigenberaad te organiseren "om ons te adviseren over eventuele risico’s voor de mens" van coronabesmettingen bij dieren.

De ministers maken zich zorgen dat het virus onafhankelijk van mensen onder dieren kan rondwaren. Ook wil het kabinet weten hoe het risico's snel kan signaleren en de gevolgen zoveel mogelijk kan beperken. Het is inmiddels bekend dat in elk geval nertsen, katten en honden gevoelig zijn voor het coronavirus. En "in de Verenigde Staten en Canada circuleert het virus in een bepaalde in het wild levende hertensoort", geeft Kuipers aan. Die ontwikkelingen zijn aanleiding voor het kabinet om nader advies te vragen.


woensdag 16 februari om 00:30
Bewoners verpleeghuis mogen acht weken na infectie boosterprik
Bewoners van verpleeghuizen mogen acht weken na een doorgemaakte coronabesmetting al een boosterprik krijgen. Dat is in plaats van na drie maanden die eerst werden aangehouden. Het kabinet volgt hierover het advies op van het Outbreak Management Team.

De Gezondheidsraad gaf eerder een advies om wel drie maanden te wachten. "De raad begrijpt echter dat voor deze doelgroep een korter interval wordt gehanteerd, vooral omdat verspreiding van het virus in een verpleeghuis snel kan gaan en hier de meest kwetsbare mensen wonen", schrijft zorgminister Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer.
woensdag 16 februari om 00:24
Kabinet vraagt werkgevers ruimte te bieden voor (deels) thuiswerken
Het thuiswerkadvies wordt versoepeld, maar wel vraagt het kabinet werkgevers "expliciet ruimte te scheppen" voor "de wens van vele thuiswerkers om (deels) thuis te kunnen blijven werken". Ook zouden werkgevers rekening moeten houden met "kwetsbare werkenden en hun naasten". De basismaatregelen blijven trouwens wel van kracht: het kantoor moet goed geventileerd worden en werknemers moeten thuis blijven bij klachten.

Het nieuwe advies luidt om maximaal de helft van de werktijd op het werk door te brengen. "Dat betekent: blijf thuiswerken als het kan, en ga naar kantoor voor maximaal de helft van de werktijd", verduidelijkt zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Kamer. Hij drukt werkgevers en werknemers op het hart "om nu duurzame afspraken te maken over een passende verdeling tussen werk op locatie en thuis".

Van werknemers wordt verlangd dat zij "ook oog hebben voor het algemeen belang", zoals het voorkomen van drukte in het openbaar vervoer in de spits. Daarnaast moet voorkomen worden dat de werkvloer overvol raakt en dienen bedrijven "het welzijn van werkenden" in de gaten te houden. Kuipers benadrukt dat het houden van 1,5 meter afstand nog steeds wordt geadviseerd, ook als de 1,5 meter als regel vervalt per 25 februari.
woensdag 16 februari om 00:06
Kabinet wil coronapas voor werkvloer mogelijk als optie houden
Het wetsvoorstel dat het 2G-beleid (alleen toegang voor recent gevaccineerde of genezen mensen) mogelijk maakt, wordt ingetrokken. Maar dat geldt niet voor een ander wetsvoorstel, namelijk voor de inzet van de coronapas met 3G op de werkvloer. Dat schrijft minister Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil kijken "of het verstandig is" de optie van zo'n coronapas op de werkvloer "in de gereedschapskist te houden". De coronapas zou volgens het wetsvoorstel alleen aan werknemers kunnen worden gevraagd in sectoren waarin de bezoekers ook een toegangsbewijs moeten laten zien.

Het wetsvoorstel wordt vermoedelijk overbodig, omdat de coronapas in zijn geheel per 25 februari verdwijnt. Maar ook de algemene inzet houdt het kabinet "in de gereedschapskist". In de brief aan de Kamer houdt Kuipers de optie open dat het coronatoegangsbewijs met 3G op een bepaald moment "epidemiologisch gezien weer ingezet zou moeten worden".
dinsdag 15 februari om 23:14
CBS: COVID-19 was de belangrijkste oorzaak van de laatste oversterftegolf
Afgelopen oktober en november was er sprake van een oversterftegolf. Dat is een periode waarin er meer mensen dan gemiddeld zijn overleden. COVID-19 was daar de belangrijkste onderliggende oorzaak voor, zegt het CBS. Maar er zijn volgens het statistiekbureau ook andere oorzaken die hebben bijgedragen aan de meest recente oversterftegolf.

Wat de andere oorzaken zijn, weet het statistiekbureau nog niet. "Het aandeel van corona was nog steeds groot, maar het lijkt erop dat er meer aan de hand is dan de pandemie", legt een woordvoerder uit. "Maar we zien in de andere doodsoorzaken nog niet duidelijk of één daarvan duidelijk bijdroeg aan de oversterfte."

Het statistiekbureau heeft een aantal hypotheses over wat andere oorzaken kunnen zijn geweest voor de hogere sterfte dan verwacht in de maanden oktober en november. "Mogelijk zijn risicogroepen overleden aan andere virussen of ligt de oorzaak bij de uitgestelde zorg vanwege corona. Met de gegevens die we tot nu toe hebben, weten we dat nog niet."
Het CBS doet de komende weken nader onderzoek.
dinsdag 15 februari om 22:15
Met deze grote stappen wordt er versoepeld
190
Met deze grote stappen wordt er versoepeld
dinsdag 15 februari om 22:11
Lees hier welke versoepelingen er wanneer plaatsvinden.

Lees hier welke maatregelen na 25 februari nog wél van kracht blijven.