Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Vaccinatie Twijfeltelefoon vanaf vrijdag ook in Arabisch
De Vaccinatie Twijfeltelefoon is vanaf vrijdag ook in het Arabisch beschikbaar. Vooralsnog kan dit alleen op vrijdagochtend van 08.30 u tot 13.00 uur.

"Drie Arabischsprekende ervaren medisch studenten bemannen de telefoonlijn om vragen te beantwoorden over de vaccinaties. Ook is er een Arabischsprekende arts aanwezig die de studenten kan bijstaan bij complexe vragen", zo meldt het Erasmus MC in een persbericht. Dat ziekenhuis is initiatiefnemer van het project.

De Vaccinatie Twijfeltelefoon hoopt met de stap mensen te bereiken die tot nu toe de weg naar de telefoonlijn moeilijk weten te vinden. Sinds 12 januari is het initiatief ook in de Turkse taal te bellen.
een paar seconden geleden
Erasmus MC begint meerjarig onderzoek naar langdurige covid
Het Erasmus MC gaat patiënten die kampen met langdurige klachten na hun coronabesmetting meerdere jaren volgen. In dit onderzoek wordt er niet alleen gekeken naar de fysieke en mentale gezondheid, maar ook naar hoe de patiënten hun werk en hun sociale leven weer oppakken.

Voor het onderzoek werkt het Rotterdamse ziekenhuis samen met C-support, het expertisecentrum dat al langer patiënten met long-COVID-19 onderzoekt. Deze stichting ondersteunt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) mensen met langdurige coronaklachten.

Patiënten met langdurige covid kunnen zich op de website van de stichting registreren. In oktober hadden al bijna 10.000 mensen zich gemeld. Zij kunnen vanaf februari een oproep krijgen om mee te doen aan het onderzoek van het Erasmus MC.
een paar seconden geleden

Waarschuwingen voor Concertgebouw en KS Den Haag
Het Concertgebouw in Amsterdam en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag hebben waarschuwingen gekregen omdat zij tegen de regels in hun deuren voor het publiek hebben geopend. Beide theaters zijn woensdag ingericht als 'kapsalon' om toch open te kunnen. De KS in Den Haag gaat gewoon door met spelen, het is nog niet bekend of het Concertgebouw luistert naar de waarschuwing.

een paar seconden geleden
Inwoners Hongkong in verweer tegen ruiming 'coronahamsters'
Honderden mensen in Hongkong hebben aangeboden ongewilde hamsters te adopteren. De Chinese metropool maakt zo'n 2.000 huisdiertjes af, omdat een aantal hamsters uit Nederland onlangs positief heeft getest op het coronavirus. Dierenliefhebbers en -welzijnsorganisaties vrezen dat mensen daardoor van hun knaagdier af willen.

Het bevel van de autoriteiten volgde op een coronabesmetting bij de eigenaresse van een dierenwinkel in Hongkong, die tot infecties van andere personen leidde. Ook de hamsters in de winkel bleken positief.

Ze waren volgens Chinese media uit Nederland geïmporteerd. Inmiddels is aan winkels en houders van hamsters gevraagd hun dieren te laten inslapen. Uit voorzorg moeten ook andere kleine knaagdieren in dierenwinkels worden gedood, waaronder cavia's, konijnen en chinchilla's.
een paar seconden geleden
Militairen vaker ingezet bij GGD-teststraten
De GGD'en vragen om steeds meer hulp van militairen bij het testen op corona, zo laat een woordvoerder van Defensie weten. Momenteel helpen 160 militairen in de teststraten. Vorige week ging het nog om zestig militairen.

Waarschijnlijk worden er komende tijd nog eens 120 extra militairen ingezet in de teststraten, aldus de woordvoerder. Maar hij benadrukt dat het precieze aantal "van dag tot dag" kan veranderen. "Het is compleet afhankelijk van de vraag van de GGD'en." Het is volgens hem wel duidelijk dat de vraag naar hulp bij het testen steeds verder toeneemt.

GGD'en hebben juist steeds minder hulp nodig van Defensie bij de boosterprikcampagne. Waar eerder ruim 800 militairen hielpen in de prikstraten, zijn dat er op dit moment nog 175.
een paar seconden geleden
Niet gehandhaafd bij 'kapsalon' Concertgebouw Amsterdam
Er zijn woensdag geen handhavers van de gemeente langs geweest bij de 'kapsalon' in Concertgebouw Amsterdam. Dinsdag kondigde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema aan dat ze de geplande acties van woensdag in theaters en musea niet toestaat en dat er gehandhaafd zal worden. Dat is bij het Concertgebouw niet gebeurd, aldus een woordvoerder.

De zegsman was blij "dat er weer symfonische muziek klonk in het gebouw. En dat het signaal hiermee afgegeven is." In het Concertgebouw werden twee mensen tegelijk geknipt en werd klassieke muziek gespeeld. Om 11.00 uur was de actie afgelopen.

Dat de gemeente mogelijk een vroegtijdig einde kwam maken aan de protestactie omdat het tegen de coronaregels is, was voor de concertzaal geen reden om de actie af te blazen. "Wij vonden de boodschap te belangrijk om het vanwege mogelijke handhaving door de gemeente niet door te laten gaan", aldus de woordvoerder.
een paar seconden geleden
Groep partijgenoten beraamt val Johnson vanwege 'partygate'
Een groep parlementariërs van de Britse Conservative Party probeert partijgenoot en premier Boris Johnson uit het zadel te lichten, omdat hij volgens hen niet kan aanblijven na de rel over de borrels op Downing Street 10 tijdens lockdowns. Britse media melden dat er mogelijk voldoende parlementsleden zijn om de fractie te dwingen een vertrouwensstemming over Johnson te houden.

Volgens de regels van de partij moeten nu 54 van de 360 conservatieve afgevaardigden een verzoek voor een stemming indienen bij het partijbestuur. De groep die Johnson wil vervangen door een andere premier zou uit zo'n twintig vooral recent gekozen parlementsleden bestaan. Het is niet duidelijk wie van hen daadwerkelijk een verzoek om een stemming naar het bestuur hebben gestuurd. Het is onduidelijk hoeveel andere parlementsleden dat ook doen.

Johnson is in opspraak gekomen vanwege een affaire die de naam 'partygate' heeft gekregen. Dit schandaal draait om borrels en feestjes die Johnson en zijn medewerkers tijdens lockdowns hielden. Ook Johnson was bij sommige vermeende feesten aanwezig, die de premier 'werkbijeenkomsten' noemt.
een paar seconden geleden
Reisadviezen Australië, Argentinië en Canada aangescherpt
Australië, Argentinië en Canada zijn vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen als zeerhoogrisicogebied aangemerkt. Het reisadvies gaat van geel naar oranje en voor reizigers geldt vanaf 20 januari bij terugkeer een verplichte quarantaine, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Reizigers die uit deze landen terugreizen naar Nederland moeten ook een negatieve coronatest kunnen overleggen. Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een sneltest niet meer dan 24 uur.

Reizigers uit een zeerhoogrisicogebied moeten tien dagen in quarantaine, ook als ze volledig gevaccineerd zijn of recent besmet zijn geweest. Deze quarantaine mag na vijf dagen beëindigd worden als ze bij een GGD negatief zijn getest.
een paar seconden geleden
Cultuursector voert vandaag actie als kapsalon of sportschool
Verschillende theaters en musea in Nederland voeren vandaag actie, omdat de cultuursector vanwege de coronamaatregelen nog altijd gesloten is. Zo'n zeventig Nederlandse theaters en concertzalen worden voor de actie Kapsalon Theater omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon waar ook wordt opgetreden. Meerdere burgemeesters geven geen toestemming voor het protest en kondigen aan de coronaregels te gaan handhaven.

In Kapsalon Theater, een initiatief van Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries, worden klanten vermaakt door artiesten als Jochem Myjer, Claudia de Breij en Youp van 't Hek, terwijl ze worden geknipt of anderszins een behandeling ondergaan. Dit omdat kappers sinds het weekend weer mogen werken, terwijl de cultuursector nog gesloten blijft. Onder de deelnemende theaters zijn het Parktheater in Eindhoven, Theater Orpheus in Apeldoorn en Het Concertgebouw in Amsterdam.
2 uur geleden
Japan voert nieuwe beperkingen in vanwege recordaantal infecties
Japan wil woensdag nieuwe coronamaatregelen goedkeuren voor een groot deel van het land, waaronder Tokio. Op die manier hoopt het land de toename in het aantal infecties als gevolg van de omikronvariant te beperken.

De definitieve goedkeuring van de regering wordt later op de dag verwacht, maar woensdagochtend lokale tijd spraken deskundigen zich uit voor seminoodmaatregelen van 21 januari tot 13 februari in dertien regio's, vertelde verantwoordelijk minister Daishiro Yamagiwa aan verslaggevers.

Volgens een telling van de nationale omroep NHK heeft Japan dinsdag meer dan 32.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Daarmee overtreft het land het vorige record van augustus. Dat was kort nadat de Olympische Zomerspelen in Tokio hadden plaatsgevonden.
3 uur geleden
President van Paraguay als laatste Latijns-Amerikaanse leider besmet met coronavirus
De Pa­ra­gu­ay­aan­se president Mario Abdo Benítez is de laatste hooggeplaatste politicus in Latijns-Amerika die het coronavirus heeft opgelopen, meldt persbureau Bloomberg. Twee dagen na de positieve test van zijn vrouw testte ook Abdo Benítez positief. Hij is met milde symptomen in isolatie gegaan.

In Peru testten vier ministers in de afgelopen dagen positief, terwijl het parlement van Venezuela gisteren een zitting in de openlucht hield, nadat tientallen leden besmet waren geraakt.
gisteren om 22:52
Uitgestelde uitreiking van Grammy Awards vindt plaats op 3 april
De uitreiking van de Grammy Awards wordt verplaatst naar 3 april en zal plaatsvinden in de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas. De muziekprijzen zouden eigenlijk op 31 januari in Los Angeles worden uitgereikt, maar vanwege de pandemie kondigden The Recording Academy en CBS eerder al aan een andere datum te kiezen. Lees hier meer.
gisteren om 22:49
Dilemma: wel of geen prik voor je kind? Dit zijn de voor- en nadelen
Ouders van zo'n 1,3 miljoen kinderen van vijf tot en met elf jaar oud krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging voor een vaccinatie tegen COVID-19. Zij staan hiermee gelijk voor een dilemma, zeggen epidemioloog Susan van den Hof en kinderarts-immunoloog Lieke Sanders van het RIVM: moet je wel of niet je kind laten vaccineren? Lees hier meer.
gisteren om 22:47
Burgemeesters verbieden acties cultuursector en zeggen in te grijpen
De burgemeesters van onder meer Amsterdam en Nijmegen geven geen toestemming voor verschillende protestacties van de cultuursector op woensdag. De gemeenten willen voorkomen dat theaters en musea de deuren openen en zeggen in te grijpen als dit wel gebeurt. Lees hier meer.
gisteren om 22:45
Vergaderingen Surinaams parlement afgelast wegens corona-uitbraak
In Suriname zijn dinsdag twee vergaderingen van het parlement afgelast, omdat te veel parlementsleden en medewerkers met het coronavirus besmet zijn geraakt, meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Het zou gaan om enkele politici en ongeveer twintig medewerkers. Vanwege de uitbraak zitten enkele niet positief geteste parlementsleden uit voorzorg in quarantaine.

Dinsdag zou de Surinaamse regering onder meer antwoord geven op vragen en opmerkingen over de coronasituatie in het land.

Het aantal nieuwe positieve tests in Suriname nam na een week met een dalende trend maandag sterk toe van 435 naar 1.404. Het aandeel positieve tests in het land met 600.000 inwoners schommelt de laatste weken rond de 50 procent. Suriname heeft sinds het begin van de coronapandemie ruim 1.200 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
gisteren om 22:43
Drie Nederlandse handballers lopen coronabesmetting op tijdens EK in Hongarije
Drie spelers van de Nederlandse ploeg zijn op het EK in Hongarije met het coronavirus besmet geraakt. Het gaat om Robin Schoenaker, Jeffrey Boomhouwer en Florent Bourget. Lees hier meer.
gisteren om 22:41
Opnieuw meer beschikbare operatiekamers en planbare zorg ziekenhuizen
Ziekenhuizen pakken steeds meer gewone werkzaamheden op. Uit een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt op alle fronten vooruitgang te zijn geboekt ten opzichte van vorige week.

In lijn met de verbetering die een aantal weken geleden is ingezet, is de operatiecapaciteit in de afgelopen week uitgebreid. De NZa meldt dat het aantal operatiekamers dat in gebruik is nog 24 procent kleiner is dan normaal. Een week eerder ging het nog om 34 procent minder operatiekamers dan gebruikelijk. De meerderheid van de ziekenhuizen levert inmiddels weer planbare zorg. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. 9 ziekenhuizen hebben de planbare ingrepen nog niet hervat, maar dat waren er een week geleden nog 28.

Ook de zogenoemde "kritieke planbare zorg" loopt weer wat beter dan bij het verschijnen van de vorige rapportage. Hiermee bedoelt de toezichthouder zorg die binnen zes weken verleend moet worden, omdat anders gezondheidsschade dreigt. Door de grote coronadrukte waar de ziekenhuizen sinds eind vorig jaar mee kampen, haalden veel ziekenhuizen de termijn niet altijd. Vorige week konden 19 van de 73 ziekenhuizen deze urgente zorg nog niet altijd op tijd leveren, nu is dat aantal gedaald naar 16.