Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Universiteiten verlagen norm bindend studieadvies
Vanwege de coronamaatregelen versoepelen de universiteiten het bindend studieadvies (BSA), meldt het universiteitsblad van de Universiteit van Tilburg Univers maandag. Dit betekent dat eerstejaarsstudenten minder studiepunten hoeven te halen om door te mogen naar het tweede jaar.

De veertien universiteiten kiezen net als vorig jaar voor een verlaging van de BSA-norm met 10 tot 15 procent. De precieze verlaging kan per opleiding variëren.

Het hbo zou nog geen besluit hebben genomen. De Vereniging Hogescholen verwacht volgens Univers de knoop volgende week door te hakken.
over 3 dagen
257 burgemeesters steunen noodkreet over coronabeleid
Inmiddels steunen 257 burgemeesters de noodkreet om het coronabeleid fundamenteel te herzien. Ze sluiten zich aan bij het opiniestuk dat burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Paul Depla van Breda vorige week mede namens zo'n dertig collega's publiceerden in de Volkskrant, laat een woordvoerder van Halsema weten.

Ze schreven onder meer dat de ad-hocmaatregelen van de overheid een te grote wissel trekken op het uithoudingsvermogen en het vertrouwen in het bestuur. Ze noemden het "feitelijk onmogelijk, maar ook rechtsstatelijk onwenselijk om met repressie burgers dwingend te overtuigen van de juistheid van maatregelen". Het leidt volgens de burgemeesters tot uitputting van de handhavers en een repressieve overheid die tegenover zijn eigen burgers komt te staan.
over 3 dagen
Comoren toch niet met veldspeler op doel in Afrika Cup: keeper hersteld van corona
De Comoren hoeven maandagavond toch niet een veldspeler op doel te zetten in de achtste finales van de Afrika Cup. Reservedoelman Ali Ahamada is inmiddels negatief getest op het coronavirus en kan keepen in de wedstrijd tegen Kameroen. Lees hier meer.
over 3 dagen
Bedrijvigheid in eurozone valt weer terug door lockdowns
De economische bedrijvigheid in de eurozone heeft het laagste niveau in bijna een jaar tijd bereikt, blijkt maandag uit de inkoopmanagersindex van de Britse onderzoeker IHS Markit. De graadmeter is teruggevallen naar 52,4 punten, tegenover 53,3 punten vorige maand. Lees hier meer.
over 3 dagen
Veiligheidsberaad opnieuw bijeen om te praten over versoepelingen
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen maandagavond in Utrecht opnieuw bijeen om versoepelingen van het coronabeleid te bespreken. Het is nog niet bekend of er ministers zullen aanschuiven.

Het beraad had vrijdag een extra vergadering gepland om de druk op het kabinet te verhogen. De burgemeesters wilden dat het kabinet daar vrijdag al meer over de heropening van de horeca-, evenementen- en cultuursector zou zeggen, maar de ministers besloten nieuwe adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en het RIVM af te wachten.

Onder meer de voorwaarden voor wanneer de samenleving weer nagenoeg helemaal heropend wordt, komen maandagavond aan de orde. Het Veiligheidsberaad heeft vrijdag gewaarschuwd dat de coronasituatie steeds moeilijker wordt voor handhavers. Mensen houden zich niet meer aan de coronaregels en ze zijn steeds moeilijker uit te leggen, aldus het Veiligheidsberaad. Ook de situatie in buurlanden verhoogt de druk in Nederland, omdat daar met een coronatoegangsbewijs veel meer is toegestaan.
over 3 dagen
België gaat kwetsbaarste personen vierde coronaprik toedienen
Mensen met een verzwakt immuunsysteem in België kunnen een vierde dosis van het coronavaccin krijgen. De ministers van Volksgezondheid hebben na overleg besloten deze kwetsbare groep nog een prik te geven.

"De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om mensen met een verzwakt immuniteitssysteem, die erg kwetsbaar zijn en een hoog risico lopen op COVID-19, opnieuw een booster te geven", zegt de Waalse minister Christie Morreale. België volgt met het besluit landen als Israël, waar de overheid al is begonnen met het toedienen van een vierde dosis aan de kwetsbaarste mensen.

Het Belgische vaccinatieschema voor personen boven de achttien jaar voorziet al in drie vaccindoses. De groep die nu een vierde dosis krijgt aangeboden, heeft zo'n verzwakte afweer dat voor een basisvaccinatie al drie prikken nodig zijn, legde de werkgroep die de vaccinatiecampagne leidt eerder uit.
over 3 dagen
Meer dan tweehonderd arrestaties rond rellen tijdens coronaprotest in België
De Belgische politie heeft zondag in Brussel bij een betoging tegen de coronamaatregelen 230 mensen opgepakt, meldt VRT NWS maandag. Vijftien mensen, onder wie drie agenten, raakten bij de rellen gewond.
over 3 dagen
Angst voor besmetting onder Nederlandse olympiërs
De meeste Nederlandse olympiërs vertrekken woensdag richting China en zijn blij dat ze daarmee het risico om in Nederland een coronabesmetting op te lopen achter zich laten. Veel schaatsers zaten thuis in quarantaine of verblijven al weken in een hotelkamer. Lees hier meer.
over 3 dagen
China beëindigt lockdown in miljoenenstad Xi'an
China heeft na enkele weken grotendeels een einde gemaakt aan de strenge lockdown in miljoenenstad Xi'an. Winkels, supermarkten en restaurants in de dertien miljoen inwoners tellende metropool kunnen de deuren weer openen, maakten de lokale autoriteiten bekend. Ondertussen kampt China met een corona-uitbraak in Peking.

In Xi'an blijven nog enkele maatregelen van kracht. Zo zit een stadsdistrict nog in lockdown. Ook mogen horecazaken maar een beperkt aantal klanten ontvangen. Thuis geldt een maximum van tien mensen bij samenkomsten.

De stad ging in december in een strenge lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mensen mochten niet naar buiten en vonden het soms lastig om aan voldoende eten te komen. Hierdoor ontstond volgens berichten op sociale media een ruilhandel in levensmiddelen. Xi'an heeft inmiddels al enkele dagen geen nieuwe besmettingen meer gemeld.
over 3 dagen
British Airways dringt in Londen aan op reizen zonder beperkingen
Grote luchtvaartmaatschappijen hebben er in het Verenigd Koninkrijk op aangedrongen reizen zonder beperkingen mogelijk te maken. Dat moet op z'n minst gelden voor mensen die zijn gevaccineerd, schreven onder meer British Airways en Ryanair in een brief aan de Britse minister van Volksgezondheid. Zo vinden ze dat recente beperkende maatregelen niet hebben geholpen bij het voorkomen van de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.

Daarnaast riepen de vliegmaatschappijen op grenssluitingen en vliegverboden uit te sluiten als reactie op toekomstige virusvarianten. Ze willen ook geen toevlucht tot hotelquarantaines of universeel testen. De Britse luchtvaartsector wil dat de meeste algemene beperkingen worden opgeheven, net als eerder gebeurde voor onder meer de horeca.

Een groot deel van de coronamaatregelen in Engeland wordt donderdag opgeheven. Het is dan niet langer verplicht om mondkapjes te dragen en ook de thuiswerkplicht en het coronatoegangsbewijs vervallen. Nadat de omikronvariant eind vorig jaar is opgedoken, bereikte het aantal coronabesmettingen per dag begin januari een recordhoogte van 200.000. Daarna nam het aantal nieuwe gevallen af.
over 3 dagen
Zes nieuwe positieve tests onder personeel en atleten Olympische Winterspelen
De organisatie van de Olympische Winterspelen in de Chinese hoofdstad Peking heeft maandag zes positieve tests geregistreerd. In het etmaal ervoor hebben 529 personeelsleden en atleten op het vliegveld van Peking een coronatest ondergaan en ruim 38.000 in de Olympische 'bubbel'.

Bij vier van de positieve tests ging het om personen die net waren aangekomen op het olympische complex. De andere twee werden afgenomen bij personen die eerder negatief waren getest.

De Olympische Winterspelen duren van 4 tot 20 februari.
over 3 dagen
Meer ongelijkheid doordat rijke landen buitenlands zorgpersoneel aantrekken
Rijke landen werken ongelijkheid in de hand door buitenlands verpleegpersoneel aan te trekken om de omikrongolf op te vangen in ziekenhuizen. Dat zegt de International Council of Nurses (ICN) in een nieuw rapport. Lees hier meer.
over 3 dagen
Kabinet praat vandaag over versoepelingen
Een deel van het kabinet praat maandag in het Catshuis over verdere versoepelingen van de coronamaatregelen. Daarbij wordt vooral gekeken naar de heropening van de horeca- en cultuursector. Dinsdag valt het besluit en geven premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers naar verwachting weer een persconferentie.

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft volgens ingewijden het kabinet geadviseerd de samenleving nagenoeg helemaal te heropenen, maar tot niet later dan 20.00 uur en alleen onder strenge voorwaarden. Zo zou op veel plaatsen het coronatoegangsbewijs moeten worden getoond en een maximum voor het aantal bezoekers moeten gelden.

Vooral de eindtijd van 20.00 uur zal naar verwachting nog veel discussie opleveren in het kabinet. Ondernemers in met name de cultuursector klagen al op voorhand dat zij er onder die voorwaarden weinig mee opschieten om weer open te mogen. De druk is hoog om op dat punt het OMT-advies niet te volgen.
over 3 dagen
Britse vicepremier roept zorgmedewerkers op tot vaccinatie
De Britse vicepremier Dominic Raab heeft ongevaccineerd zorgpersoneel van de National Health Service (NHS) opgeroepen zich te laten vaccineren. In het Verenigd Koninkrijk moeten eerstelijns gezondheidsmedewerkers voor 1 april volledig tegen COVID-19 gevaccineerd zijn. Als dat niet zo is, kunnen ze hun baan verliezen.

Ondertussen wordt opgeroepen de deadline te verplaatsen. 90 procent van de NHS-medewerkers is al volledig gevaccineerd, maar een vaccinatieplicht gaat velen toch te ver. Er wordt gewaarschuwd dat 70.000 zorgmedewerkers hun baan kunnen verliezen, terwijl het zorgsysteem vanwege de pandemie onder grote druk staat. Volgens Raab is het niet nodig om de deadline te verplaatsen.
over 2 dagen
UNICEF ziet grote onderwijsachterstanden als gevolg van coronavirus
Bijna twee jaar na de uitbraak van de pandemie worden nog altijd meer dan 635 miljoen leerlingen getroffen door volledige of gedeeltelijke sluitingen van scholen, stelt kinderrechtenorganisatie UNICEF.

Dat moet zo snel mogelijk stoppen, vindt UNICEF. En het heropenen van scholen alleen is niet genoeg: leerlingen hebben volgens de organisatie intensieve begeleiding nodig om hun onderwijsachterstanden in te halen. "Door de verstoring van het onderwijs hebben miljoenen kinderen minder geleerd dan als ze in de klas hadden gezeten", zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. "Jongere en achtergestelde kinderen lijden het grootste verlies."

De gevolgen van de sluiting van scholen zijn groot, waarschuwt UNICEF. In lage- en middeninkomenslanden hebben ze bijvoorbeeld geleid tot een flinke toename van het aandeel tienjarigen dat niet in staat is een ​​eenvoudige tekst te lezen of te begrijpen. Dit gold voor 53 procent vóór de pandemie en is nu gestegen naar 70 procent. "Over de hele wereld maakt de pandemie hardnekkige ongelijkheid in het onderwijs groter", zegt Laszlo. "Zo zien we in Bangladesh dat een op de tien meisjes van twaalf tot vijftien jaar niet meer naar school gaat na de heropening van hun school."
over 2 dagen
'Racisme, vriendjespolitiek en machtsmisbruik bij WHO'
Uit een intern onderzoek in handen van NRC blijkt dat de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kampt met interne problemen. Er zou sprake zijn van racisme, vriendjespolitiek en machtsmisbruik. Medewerkers zouden niet durven klagen en meldpunten binnen de organisatie worden niet als onafhankelijk gezien. 

De WHO is een tak van de Verenigde Naties die gezondheidscrises moet bestrijden. De organisatie speelt een hoofdrol in de internationale bestrijding van COVID-19, maar de angstcultuur binnen de WHO heeft volgens medewerkers een effectieve bestrijding in de weg gestaan. 

De WHO heeft een hoofdkantoor, zes regiokantoren, tientallen kleinere kantoren en telt zo'n twintigduizend medewerkers. WHO-medewerkers over de hele wereld klagen over racisme, nepotisme en machtsmisbruik. Een groep anonieme (ex-)medewerkers van het regiokantoor in de Filipijnse hoofdstad Manilla stuurde vorige week een brandbrief naar de raad van bestuur van de WHO. Hun regiodirecteur zou "substantieel bijdragen aan een toename van het aantal gevallen van COVID-19 in veel landen in de regio" en "verspilling van donorgelden", schrijft NRC.