Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Tsjechische zangeres overleden die zich expres liet besmetten
De folkzangeres Hana Horka is overleden na een moedwillige coronabesmetting, vertelt haar zoon aan de BBC. De 57-jarige vrouw uit Tsjechië was niet gevaccineerd en hield geen afstand van haar zoon en man, die het coronavirus hadden opgelopen.  Volgens haar zoon, Jan Rek, wilde Horka ook corona zodat ze een coronaherstelbewijs zou krijgen.

Volgens haar zoon was zijn moeder geen complotdenker die geloofde dat er microchips in vaccins zaten. Wel wilde ze liever dat haar lichaam zelf antistoffen aanmaakte tegen corona dan dat ze een vaccin zou krijgen. Twee dagen nadat Hana Horka op sociale media deelde dat ze bijkwam van een positieve test, overleed ze. 

Een coronaherstelbewijs is nodig in Tjechië om naar het theater, cafés en de sauna te kunnen. Het aantal besmettingen piekte op woensdag met 28.469 positieve tests op 10.7 miljoen Tjechen.
een paar seconden geleden
Burgemeesters vragen kabinet om 'fundamentele herziening' coronabeleid
Dertig burgemeesters dringen bij het kabinet en het parlement aan op een ander coronabeleid. Zij schrijven in een opiniestuk in de Volkskrant dat "de waarden van onze samenleving vooropstaan, zeker nu blijkt dat corona in meerdere of mindere mate bij ons zal blijven". Bestrijding van het virus zou van ondergeschikt belang moeten zijn. Lees hier meer.
een paar seconden geleden
RIVM-onderzoek: Boosterprik voorkomt ernstige gevolgen besmetting deltavariant
De derde prik is "zeer effectief" tegen ernstige gevolgen van corona, blijkt uit het eerste onderzoek van het RIVM naar de boostercampagne. De derde prik beschermt voor 97 procent tegen ziekenhuisopname en 98 procent tegen een opname op de intensive care, meldt het instituut woensdag.

Belangrijke kanttekening: het onderzoek is gedaan toen de deltavariant nog dominant was. Er is minder bekend over de effectiviteit van de boosterprik op mensen die besmet zijn met de omikronvariant. Lees hier meer.
3 uur geleden
Amerikaanse radiohost Howard Stern: ziekenhuizen moeten antivaxers weigeren
Ziekenhuizen moeten patiënten weigeren die zich niet willen laten inenten tegen het coronavirus, vindt de Amerikaanse radiopresentator Howard Stern (68). In de laatste aflevering van zijn The Howard Stern Show zegt de radiohost dat de druk op de zorg een stuk minder wordt als men zich laat vaccineren.

"Als het aan mij lag zou geen enkele ongevaccineerde persoon meer recht hebben op een ziekenhuisbed. Omdat je dat had kunnen voorkomen door een vaccinatie te nemen. En dus voer je willens en weten de druk op en verwacht je wel dat je de zorg krijgt die bij het coronavirus hoort, maar daar verder zelf niets aan wil bijdragen. Je hebt lang genoeg de tijd gehad om je te laten vaccineren, dus het is klaar nu wat mij betreft."

Stern leverde eerder felle kritiek op tennisser Novak Djokovic, die in Australië wilde deelnemen aan de Australian Open, maar na veel juridisch getouwtrek het land werd uitgezet en er mogelijk drie jaar niet meer mag terugkeren. "Wat een fucking asshole. Ze zouden hem niet alleen Australië moeten uit gooien maar tevens voor altijd verbannen uit de tennissport. Die man denkt alleen maar aan zichzelf en hij denkt dat hij boven de wet staat."
4 uur geleden
Voor het eerst een coronadode op Sint Eustatius
Op Sint Eustatius is voor het eerst een patiënt overleden aan de gevolgen van corona, heeft de overheid bekendgemaakt. Het gaat om een patiënt die eerder dit jaar naar Sint Maarten was overgebracht voor medische behandeling.

Sint Eustatius heeft iets meer dan drieduizend inwoners en bleef lange tijd vrij van besmettingen. Eind 2020 werd een nieuwe besmetting geregistreerd. Dat liep van 28 december tot 14 januari op tot 132 gevallen. Sinds 15 januari zijn er geen cijfers meer bekendgemaakt. Op die dag waren er 113 besmettingen.

Alleen het nog kleinere eiland Saba, waar circa tweeduizend mensen wonen, is tot nu toe van het Caribisch deel van het Koninkrijk zonder coronadoden gebleven. Op Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Bonaire zijn sinds het begin van de pandemie in totaal 495 coronadoden gevallen; waarvan de meeste op Curaçao (207) en de minste op Bonaire (26).
gisteren om 22:56
Onderzoek naar coronavergoedingen voor Duitse Groenen-ministers
De Duitse justitie is een onderzoek begonnen naar de complete top van de Duitse regeringspartij De Groenen, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock en minister van Economische Zaken Robert Habeck. Het onderzoek draait om onterechte (corona)vergoedingen voor de topbestuurders. Ze zouden hun eigen partij financieel hebben benadeeld met een greep uit de partijkas, melden tijdschrift Der Spiegel en andere Duitse media.

Justitie in Berlijn neemt niet alleen de twee partijleiders onder de loep, maar ook een reeks andere kopstukken. De kleine burgerbeweging Bürgerallianz Deutschland had vorig jaar mei al een klacht ingediend. Toen zag justitie nog geen concrete aanknopingspunten voor een misdrijf, maar inmiddels is dat veranderd.

De Groenen zouden als enige partij een coronabonus van 1.500 euro aan de leiding hebben uitgekeerd. Dergelijke bonussen waren eigenlijk voor 'coronahelden' bedoeld, zoals zorgpersoneel.
gisteren om 22:56
Zverev denkt dat meerdere spelers op Australian Open besmet zijn met corona
Alexander Zverev denkt dat er momenteel meerdere spelers op de Australian Open besmet zijn met het coronavirus. De Duitser spreekt zijn zorgen uit na positieve tests van Ugo Humbert en Bernard Tomic in Melbourne. Lees hier meer.
gisteren om 22:55
Djokovic koopt Deens bedrijf dat behandeling tegen COVID-19 ontwikkelt
Novak Djokovic heeft 80 procent van de aandelen van een Deens biotechbedrijf gekocht dat medische behandelingen tegen COVID-19 ontwikkelt. Dat meldt persbureau Reuters woensdag. De Servische tennisser is zelf niet gevaccineerd en mocht daarom niet deelnemen aan de Australian Open. Lees hier meer.
gisteren om 22:52
Januari breekt maandrecord positieve tests
Januari is pas net over de helft, maar heeft nu al een nieuw record gevestigd. Nog nooit heeft het RIVM in een kalendermaand zo veel positieve coronatests gemeld. In de eerste negentien dagen van de maand zijn 548.697 besmettingen geregistreerd.

Het oude record werd in november gevestigd. Toen waren er in dertig dagen tijd 510.751 positieve tests. Dat record leek dinsdag al te worden geslecht, maar het dagcijfer viel toen laag uit door een storing. Daardoor bleef de maandstand net onder het record.

Op de derde plaats van de maanden staat december 2021 met ruim 490.000 bevestigde besmettingen, gevolgd door december 2020 (ruim 273.000) en oktober 2020 (bijna 230.000). Januari 2022 is de 24e maand van de coronacrisis, met momenteel de honderdste week van de epidemie.
gisteren om 22:51
Krajicek hoopt dat Djokovic naar Rotterdam komt: 'Hij weet dat hij welkom is'
Richard Krajicek hoopt dat Novak Djokovic volgende maand mee wil doen aan het ABN AMRO-toernooi in Rotterdam. De toernooidirecteur zegt "puur naar het sportieve aspect te kijken" en heet de ongevaccineerde Serviër graag welkom. Lees hier meer.
gisteren om 22:48
Fakkeloptochten in meerdere steden tegen coronamaatregelen
In meerdere steden zijn om 19.00 uur fakkeloptochten van start gegaan. De deelnemers aan de lichtjestochten protesteren hiermee tegen het coronabeleid van de regering.

In Sittard doen volgens een van de initiatiefnemers enkele honderden mensen mee aan de lichtjestocht in het centrum van de stad. De mensen dragen allerlei soorten lampjes en veel van hen hebben een kleine geluidsinstallatie bij zich waarmee ze muziek laten horen. Mensen liepen ook met teksten als "Stop de priktatuur". Volgens de politie verloopt de optocht rustig.

In Maastricht liepen woensdag 100 tot 150 mensen mee in een fakkeloptocht. Ook in andere steden in het land werden fakkeloptochten gehouden.