Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Rutte en Kuipers houden vanavond persconferentie
Premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) kondigen dinsdagavond in een persconferentie een versoepeling van de coronamaatregelen aan. De culturele sector mag onder voorwaarden weer open, net als restaurants en cafés. Ook mogen evenementen onder strenge voorwaarden weer worden gehouden. Dinsdag wordt het besluit hierover pas officieel genomen, maar Rutte kondigde vorige week al aan optimistisch te zijn over de ruimte om regels los te laten.

Voor het eerst werd ook het advies van het Outbreak Management Team (OMT) nog voor de persconferentie bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat het OMT heeft geadviseerd zaken slechts tot 20.00 uur open te houden, maar het kabinet lijkt te kiezen voor een sluitingstijd van 22.00 uur. De deskundigen adviseren ook publiek toe te staan bij sportwedstrijden.

Daarnaast zeggen de experts in het adviesteam dat kinderen tot en met twaalf jaar niet meer in quarantaine hoeven als zij geen klachten hebben. Zij krijgen wel het advies dagelijks een zelftest te doen als zij in contact zijn geweest met een besmette persoon. Als dit niet mogelijk is, kan de GGD of een arts toch adviseren in quarantaine te gaan.
over 2 dagen
Drie kwart zegt jaar na ic-opname vanwege corona nog klachten te ervaren
Drie kwart van de coronapatiënten die op de ic zijn opgenomen zegt een jaar later nog gezondheidsklachten te ervaren. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek onder leiding van het Radboudumc onder 246 veelal oudere mensen die tijdens de eerste golf met COVID-19 op de intensive care belandden. Lees hier verder.
over één dag
De cultuur mag (waarschijnlijk) open: zijn theaters en podia daar klaar voor?
Als het kabinet het advies van het OMT overneemt, mogen musea, theaters en bioscopen weer bezoekers ontvangen. Maar kan dat wel op korte termijn en zitten de artiesten er überhaupt op te wachten om op te treden als de kans groot is dat de zalen niet helemaal gevuld mogen worden? Lees hier verder.
over één dag
Hulpschip voor Tonga keert terug naar Australië vanwege corona aan boord
Op een Australisch marineschip dat noodhulp aan Tonga zou leveren, zijn minstens 23 corona-infecties vastgesteld. Vrijdag moest ook al een humanitaire vlucht vanuit Australië naar Tonga omkeren vanwege een besmette persoon in het toestel. Lees hier verder.
over één dag
Boris Johnson extra onder vuur vanwege verjaardagsfeest tijdens lockdown
De Britse premier Boris Johnson heeft in juni 2020 tegen de regels in een verjaardagsfeestje gehouden, meldt het Britse ITV News. Zijn vrouw Carrie Johnson zou hebben geholpen bij het organiseren van de surpriseparty. Lees hier verder.
over één dag
Tienduizenden Duitsers protesteren opnieuw tegen vaccinatieplicht
In Duitse steden gingen opnieuw tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen coronamaatregelen en een mogelijke vaccinatieplicht. Volgens de autoriteiten waren er meer dan honderd verschillende demonstraties. Al weken zijn er in Duitsland veel demonstraties tegen de coronamaatregelen.

Vanaf medio maart moeten bepaalde beroepsgroepen in Duitsland zich laten vaccineren tegen COVID-19. Regeringspartij SPD bereidt nu een wet voor die vaccinatie voor alle Duitsers verplicht stelt. In maart wordt gestemd over deze wet.

Volgens een enquête in opdracht van persagentschap DPA vindt 24 procent van de Duitsers de coronaregels te streng. 35 procent staat achter de maatregelen en 34 procent vindt dat er strengere regels nodig zijn
over één dag
Verenigd Koninkrijk heeft nog zesduizend mensen nodig voor proef met Merck-coronapil
Het Verenigd Koninkrijk zei dinsdag nog zesduizend mensen te moeten rekruteren voor een proef met Mercks molnupiravir. Met die proef wordt nagegaan of het antivirale medicijn op grotere schaal kan worden gebruikt.

De Britse geneesmiddelenautoriteit MHRA keurde de pil in november goed en de regering begon een nationaal onderzoek om uit te zoeken wat de beste manier is om het geneesmiddel te gebruiken. 

Er hebben zich tot nu toe 4.500 deelnemers ingeschreven, maar er zijn nog duizenden nodig om de benodigde gegevens te verzamelen, aldus het Britse ministerie van Volksgezondheid.
over één dag
Aantal besmette personen daalt behoorlijk in Caribisch deel van het Koninkrijk
De snelle toename van het aantal coronabesmettingen - die eind 2021 is ingezet - lijkt voorbij in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Zo telde Curaçao maandag 4.703 besmette personen, terwijl dat er een week eerder nog 11.965 waren.

In die week was er wel een lichte stijging van het aantal ziekenhuisopnames (van 53 naar 57). 16 coronapatiënten liggen nu op de intensive care, tegenover 13 een week eerder. Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen is wel toegenomen: van 206 naar 216 in een week tijd. Lees hier over de ontwikkelingen in Aruba, Bonaire, Saba, Sint-Maarten en Sint-Eustatius.
over één dag
Sanne Wallis de Vries noemt sluitingstijd van 22.00 uur voor theaters wassen neus
Voor veel theaters en gezelschappen is een sluitingstijd van 22.00 uur "niet tot heel moeilijk werkbaar", zegt cabaretière Sanne Wallis de Vries, een van de initiatiefnemers van de protestactie Kapsalon Theater. Maandag lekte uit dat het kabinet er mogelijk voor kiest onder meer de culturele sector te openen tot 22.00 uur. Lees hier verder.
over één dag
Britse minister treedt af om fraude met coronasteun
De Britse minister voor kabinetszaken Theodore Agnew is afgetreden uit protest tegen de manier waarop de regering van premier Boris Johnson omgaat met fraude bij coronasteun aan bedrijven. Een van Agnews verantwoordelijkheden was fraudebestrijding.

Vorige week werd bekend dat mogelijk 4,3 miljard pond (5,1 miljard euro) aan ten onrechte verstrekte coronasteun als verloren moet worden beschouwd. In reactie op vragen van de oppositie daarover zei Agnew maandag in het Hogerhuis dat de verantwoordelijke instanties geen enkel toezicht hebben uitgeoefend. Hij voegde daaraan toe dat het ministerie van Financiën "geen kennis of interesse lijkt te hebben in de gevolgen van fraude voor onze economie en onze samenleving".

"Gelet op het feit dat ik de antifraude-minister ben, voelt het enigszins oneerlijk om in die rol aan te blijven als ik niet in staat ben om hem naar behoren te vervullen", zei Agnew. Hij benadrukte dat zijn aftreden geen aanval is op de premier en hij verontschuldigde zich voor "het ongemak" dat hij veroorzaakt.
over één dag
Persconferentie aangepast na kritiek doven en slechthorenden
Bij de coronapersconferentie van het kabinet zal morgenavond op sommige zenders de gebarentolk groter in beeld zijn. Bij de vorige persconferentie stond de gebarentolk voor het eerst in een andere kamer dan de bewindslieden en werd de tolk met een picture-in-picture getoond (zie afbeelding). 

Vanuit de gemeenschap van doven en slechthorenden kwam veel kritiek, omdat de gebarentolk te klein in beeld gebracht werd om de mimiek en gebaren goed te volgen. De zogenoemde 'postzegel' zal op de zender NPO Politiek en Nieuws groter zijn. Op de reguliere zenders verschijnt de tolk op dezelfde manier als tijdens de vorige persconferentie.

Tijdens de coronapersconferentie van morgenavond wordt ook opnieuw gebruikgemaakt van visuele ondersteuning. Bij de vorige persconferentie stond naast minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers een scherm waarop afbeeldingen en grafieken te zien waren.
over één dag
Engeland schrapt testplicht voor volledig gevaccineerde reizigers
De Britse premier Boris Johnson maakt bekend dat Engeland de testplicht schrapt voor inkomende reizigers die volledig zijn gevaccineerd. De versoepeling geldt alleen voor Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland beslissen over hun eigen inreisbeperkingen, maar volgen doorgaans het voorbeeld van de regering in Londen.

Momenteel moeten volledig gevaccineerde reizigers naar Engeland zich binnen twee dagen laten testen. Eerder deze maand werd al besloten dat volledig gevaccineerden geen negatieve testuitslag nodig hebben om Engeland binnen te komen.

Ongevaccineerde reizigers moeten vlak voor vertrek naar Engeland wel een coronatest laten afnemen en bij aankomst direct tien dagen in quarantaine. Zij moeten zich daarnaast aan het begin en het einde van de quarantaineperiode laten testen.
over één dag
Comoren toch niet met veldspeler op doel in Afrika Cup: keeper hersteld van corona
De Comoren hoeven maandagavond toch niet een veldspeler op doel te zetten in de achtste finales van de Afrika Cup. Reservedoelman Ali Ahamada is inmiddels negatief getest op het coronavirus en kan keepen in de wedstrijd tegen Kameroen. Lees hier meer.
over één dag
257 burgemeesters steunen noodkreet over coronabeleid
Inmiddels steunen 257 burgemeesters de noodkreet om het coronabeleid fundamenteel te herzien. Ze sluiten zich aan bij het opiniestuk dat burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Paul Depla van Breda vorige week mede namens zo'n dertig collega's publiceerden in de Volkskrant, laat een woordvoerder van Halsema weten.

Ze schreven onder meer dat de ad-hocmaatregelen van de overheid een te grote wissel trekken op het uithoudingsvermogen en het vertrouwen in het bestuur. Ze noemden het "feitelijk onmogelijk, maar ook rechtsstatelijk onwenselijk om met repressie burgers dwingend te overtuigen van de juistheid van maatregelen". Het leidt volgens de burgemeesters tot uitputting van de handhavers en een repressieve overheid die tegenover zijn eigen burgers komt te staan.
over één dag
Veiligheidsberaad adviseert kabinet één tijdstip aan te houden
De burgemeesters in het Veiligheidsberaad adviseren het kabinet om bij het versoepelen van de coronamaatregelen voor alle sectoren dezelfde sluitingstijd aan te houden. "Hanteer één tijdstip, dat maakt het duidelijk en makkelijker communiceren", stelt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Bij wisselende eindtijden krijg je volgens hem altijd discussie.

In het OMT-advies staat dat horeca en andere sectoren om 20.00 uur dicht moeten. De burgemeesters vinden dit advies te star. "Het mag ruimer dan dat", zegt Bruls. Hoe laat zij willen dat de horeca, bioscopen of culturele sector moeten sluiten, vertelt hij niet.