Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Priktempo van boostercampagne tegen coronavirus verder omlaag
In de afgelopen week zijn bijna 766.000 boosterprikken gegeven. Dat is het laagste aantal sinds begin december, komt naar voren uit nieuwe cijfers die de overheid naar buiten heeft gebracht. Bijna 55 procent van alle volwassenen heeft nu een boosterprik gehad.

Bijna 7,9 miljoen mensen hebben tot en met woensdag een boosterprik gekregen. Zo'n 7 miljoen van hen gingen daarvoor naar een vaccinatielocatie van de GGD en naar schatting 837.000 kregen de prik bij een zorginstelling of een ziekenhuis. Tot en met afgelopen zondag stond de teller op 7,6 miljoen boosterprikken. Dat waren er 1,1 miljoen meer dan de week ervoor. 

Het tempo gaat mogelijk nog verder omlaag. Voor de komende 7 dagen hebben bijna 200.000 mensen een afspraak voor een boosterprik staan. Het uiteindelijke aantal prikken kan hoger uitvallen door mensen die alsnog een afspraak maken of die via vrije inloop naar een vaccinatielocatie gaan.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat zo'n 1,1 miljoen mensen nog geen oppepprik kunnen krijgen. Deze mensen hebben onlangs corona gehad, of hun vorige prik was minder dan drie maanden geleden. Als zij niet worden meegerekend heeft 69 procent van alle volwassenen een boosterprik gehad, zegt het RIVM.

Als uiteindelijk iedereen die zich eerder liet vaccineren een boosterprik haalt, zouden nog ongeveer 3 miljoen prikken gezet moeten worden.
Nog geen besluit over 2G, kabinet wil maatregel nog niet 'weggooien'
Het kabinet neemt nog geen besluit over het invoeren van het 2G-beleid. Ondanks een kritisch rapport over de werking van een coronapas die alleen geldt na vaccinatie of als iemand is genezen van het coronavirus, wordt de maatregel nog steeds als optie gezien om sectoren open te krijgen en te houden. Lees hier meer.
over één dag
Partijen willen dat Kamer eerder debatteert over coronabeleid
Als de regering met een nieuwe aanpak voor het coronabeleid komt, moet de Tweede Kamer voortaan betrokken worden bij de besluiten vóórdat die worden genomen. Daarvoor pleiten de SP, VVD, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Hun voorstel lijkt op een meerderheid te kunnen rekenen.

"Het debat met het nieuwe kabinet lijkt verrekt veel op de vorige debatten. Mosterd na de maaltijd", zei SP-Kamerlid Maarten Hijink donderdag tijdens het debat over het coronabeleid. Nu worden besluiten over het beleid pas in de Kamer besproken nadat ze zijn genomen.

Hijink denkt dat het het draagvlak ten goede komt als er anders met de besluitvorming wordt omgegaan. Een OMT-advies wil hij onmiddellijk openbaar hebben als het er is. Dan kan het kabinet aan de Kamer voorleggen welke maatregelen worden overwogen. Vervolgens kan daar het debat over worden gevoerd.

Het kabinet komt begin februari met een 'herijking' van de corona-aanpak. Premier Mark Rutte zei het verzoek van Hijink te begrijpen en zegde toe dat dat idee ook wordt meegenomen de komende weken. Hij zei wel dat het "kabinet zich laat inspireren, maar ook zelf over de vorm nadenkt".
over één dag
Franse regering versoepelt coronamaatregelen vanaf 2 februari
De Franse regering heeft donderdag een plan gepresenteerd om de recent opgelegde coronabeperkingen geleidelijk te versoepelen of zelfs af te schaffen. Zo vervallen vanaf 2 februari de verplichte afstandsregels, het verbod op voorstellingen en uitvoeringen en het dragen van een mondmasker buitenshuis, dat in bepaalde gebieden is opgelegd. Nachtclubs kunnen "naar verwachting" vanaf 16 februari weer opengaan. Tevens geldt het advies om waar mogelijk vanuit huis te werken.

Franse media meldden eerder al dat de regering niet zoals in Engeland de coronamaatregelen overboord wil gooien. Het zou in de eerste plaats gaan om het versoepelen van de jongste maatregelen die in december werden afgekondigd uit angst voor de omikronvariant van het coronavirus. Die variant blijkt niet de destijds voorspelde rampspoed te veroorzaken en dat biedt ruimte voor het intrekken van beperkingen.

Wel zal er zoals aangekondigd een coronapas komen die Fransen moeten tonen om binnen te mogen komen in restaurants, cafés, openbaar vervoer en andere openbare gelegenheden. Met de pas kunnen burgers aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd of genezen zijn verklaard van een coronabesmetting. Als invoerdatum noemt premier Jean Castex 24 januari. Voorwaarde is wel dat het Franse Constitutionele Hof ermee instemt. De invoering ervan kan nog worden uit- of zelfs afgesteld als de coronasituatie snel verbetert, voegde de premier er nog aan toe.
over één dag
Negen medewerkers testlocatie Gorinchem aangehouden voor fraude
Negen medewerkers van een commerciële testlocatie in Gorinchem zijn opgepakt voor fraude met coronaherstelbewijzen. Tegen betaling leverden ze valse bewijzen aan tientallen mensen die niet echt besmet waren met het coronavirus. Het gaat om vier vrouwen en evenveel mannen uit Gorinchem van 18 tot 24 jaar oud. Ook een 21-jarige vrouw uit Hardinxveld-Giessendam is aangehouden, meldt de politie.

De fraude werd ontdekt nadat de eigenaar van de Zuid-Hollandse testlocatie de politie inlichtte. Het viel hem op dat bij de teststraat veel meer mensen positief testten ten opzichte van zijn andere locaties. Met zo'n positieve testuitslag kan iemand een herstelbewijs krijgen. Dat document kan worden gebruikt als coronatoegangsbewijs. Het testbedrijf mag als een van de weinige partijen naast de GGD herstelbewijzen uitgeven.

De politie startte eind vorig jaar een onderzoek en kwam de negen verdachten op het spoor. Zij zijn vorige week aangehouden en werden eerder al op non-actief gesteld door hun werkgever. Ook ging de teststraat vanwege het politieonderzoek enige tijd dicht. Alle verdachten zijn verhoord en heengezonden, maar blijven verdachten in de zaak.