Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Kinderen van vijf tot en met elf uitgenodigd voor coronaprik
Gezonde kinderen van vijf tot en met elf jaar worden vanaf dinsdag uitgenodigd voor een vaccinatie tegen COVID-19. Hun ouders krijgen een brief met informatie over het telefonisch maken van een afspraak.

Het is de bedoeling dat volgende week de eerste prikken worden gezet. Kinderen krijgen een kinderdosis van het vaccin van Pfizer/BioNTech. In totaal kunnen bijna 1,3 miljoen kinderen een coronaprik krijgen. Gezonde kinderen krijgen na acht weken een tweede prik. Voor kwetsbare kinderen van vijf tot en met elf jaar zitten er vier weken tussen de twee prikken.

Deze kinderen konden al eerder een prikafspraak maken. Het gaat om kinderen met bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking of het downsyndroom. Zij lopen bij een coronabesmetting mogelijk meer risico.
een paar seconden geleden
Kinderen op Friese Waddeneilanden kunnen coronaprik halen
Op de Friese Waddeneilanden kunnen kinderen van tussen de vijf en twaalf jaar deze week een coronavaccinatie halen. Op Schiermonnikoog kon dat gisteren, zegt een woordvoerder van GGD Fryslân tegen NU.nl. Het is nog niet bekend hoeveel kinderen daar een prik hebben gehaald.

Kinderen op Ameland en Vlieland kunnen morgen terecht voor een vaccinatie. De ouders van die kinderen krijgen vandaag een brief. Op Terschelling kunnen de kinderen zaterdag een prik halen. Dit zijn voorlopig de enige dagen waarop de kinderen terechtkunnen voor een vaccinatie, zegt de woordvoerder. Mocht Nederland besluiten dat twaalf- tot achttienjarigen ook een booster mogen, dan gaat de GGD weer naar de eilanden om kindervaccinaties aan te bieden. 

De woordvoerder legt uit dat het geven van een prik bij de kinderen er anders aan toegaat dan bij ouderen. Zo krijgen de kinderen wat meer aandacht en wordt er tijdens de wachttijd na de prik een activiteit aangeboden. Na de activiteit, een soort Raad het plaatje, krijgen ze een presentje.
2 uur geleden
Ook Concertgebouw verandert woensdag in een kapsalon
Ook het Concertgebouw en het Concertgebouworkest sluiten zich aan bij de actie Kapsalon Theater om hun onvrede te uiten over het coronabeleid van het kabinet. Dat vertelde directeur Simon Reinink van het Concertgebouw dinsdagochtend in het KRO-NCRV-programma De Ochtend van 4.

Reinink en het orkest willen, net als andere artiesten en theaters, aandacht vragen voor de ongelijke behandeling van de cultuursector in het coronabeleid. Tientallen theaters in Nederland worden woensdag omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon. Bezoekers kunnen er hun haar laten knippen en tijdens die knipbeurt treden onder anderen cabaretiers op.
4 uur geleden
Moderna werkt aan combinatieprik tegen corona en griep
De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Moderna wil binnen twee jaar één booster tegen zowel COVID-19 als griep lanceren, meldt The Guardian. Lees hier verder.
6 uur geleden
Curaçao verlengt coronamaatregelen vanwege toename aantal besmettingen
De regering van Curaçao is maandag overgegaan tot een verlenging van de coronamaatregelen die op 7 januari zijn ingevoerd. De maatregelen golden voor een periode van tien dagen en zijn nu met tien dagen verlengd vanwege het toenemend aantal besmettingen.

Curaçao kende maandag 11.965 actieve besmettingen. Van de 53 coronapatiënten in het ziekenhuis, liggen er 13 op de intensive care (ic). Tien dagen eerder waren er 7.567 besmettingen en lagen er 23 patiënten in het ziekenhuis, van wie 6 op de ic. In tien dagen zijn 14 coronapatiënten overleden.

Vanwege de oplopende cijfers wordt de avondklok, die om 22.00 uur ingaat, tot 28 januari verlengd. Alle winkels en uitgaansgelegenheden moeten uiterlijk om 21.00 uur dicht. Vergunningen voor evenementen zijn in deze periode ingetrokken.
6 uur geleden
China laat post uit het buitenland ontsmetten vanwege corona
Medewerkers van de Chinese postdienst moeten pakketjes en brieven uit het buitenland desinfecteren. Alleen geboosterd personeel mag zich met internationale postzendingen bezighouden.

De binnenlandse en internationale post moeten in gescheiden ruimtes verwerkt worden. De autoriteiten zien post uit het buitenland als mogelijke oorzaak van recente corona-uitbraken in het land. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft eerder gezegd dat de kans erg klein is dat iemand besmet raakt via virusdeeltjes die zich op een oppervlakte bevinden.
7 uur geleden
Cuba overschrijdt grens van miljoen coronagevallen
Cuba noteerde maandag zijn miljoenste coronabesmetting, meldt het ministerie van Volksgezondheid. De pandemie bereikte het eiland in maart 2020. Sindsdien zijn daar 8.341 personen overleden aan de gevolgen van het virus.

Meer dan 87 procent van de Cubanen is volledig tegen COVID-19 gevaccineerd met vaccins van eigen bodem, aldus het ministerie.
8 uur geleden
Invoering van 2G-beleid is volgens deskundigen momenteel zinloos
Het heeft nu geen zin om een 2G-beleid voor coronatoegangsbewijzen in te voeren, oordelen onderzoekers die op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid verschillende scenario's hebben bestudeerd. Controle van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test werkt wel, maar het voegt weinig toe om mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn uit te sluiten, aldus de researchers van vijf wetenschappelijke instituten. Lees hier verder.
9 uur geleden
Politie Hongkong arresteert twee ex-stewardessen wegens overtreding coronaregels
In Hongkong heeft de politie twee voormalige stewardessen gearresteerd die van het overtreden van de coronaregels worden verdacht. Het is niet bekend voor welke maatschappij de stewardessen werkten.

De twee zouden zich na terugkeer uit de Verenigde Staten in december vorig jaar niet aan de quarantaineplicht hebben gehouden. Beiden testten later positief op de zich snel verspreidende omikronvariant. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze tot zes maanden gevangenisstraf en een boete van omgerekend zo'n 560 euro opgelegd krijgen.
gisteren om 22:55
Polen verwacht in februari 60.000 besmettingen per dag
Polen zit in de vijfde coronagolf, heeft minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski gezegd op een persbijeenkomst. Het land rekent erop halverwege februari 60.000 positieve tests per dag te zullen registreren.

De Poolse autoriteiten begonnen eind december 2020 met een vaccinatiecampagne, twee weken eerder dan Nederland. Inmiddels is 56 procent van de bijna 38 miljoen inwoners volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. In Nederland is - inclusief inwoners onder de twaalf - 70 procent volledig gevaccineerd.
gisteren om 22:55
Grootste stijging aantal ziekenhuisopnames in Frankrijk sinds november 2020
Het aantal coronapatiënten in Franse ziekenhuizen is maandag met 888 gestegen tot 25.775. Sinds november 2020 was de toename binnen een etmaal niet zo groot. Het aantal patiënten met COVID-19 op intensivecareafdelingen steeg in hetzelfde etmaal met 61 tot 3.913. In de vier dagen ervoor was het aantal opgenomen covidpatiënten stabiel.

Het Franse parlement stemde zondag met een ruime meerderheid voor een coronamaatregel die alleen volledig gevaccineerde of recent herstelde mensen ouder dan zestien jaar toegang geeft tot restaurants, culturele instellingen en sommige vormen van openbaar vervoer. Het land maakte al gebruik van een coronapas.
gisteren om 22:54
Gewonden bij Duitse maandagavondprotesten
Bij de inmiddels gebruikelijke Duitse maandagavondprotesten tegen de coronamaatregelen zijn gewonden gevallen. In het West-Duitse Braunschweig bespoten betogers omstanders met pepperspray. Daarbij raakte ook een agent gewond, meldt de politie.

Niet alleen in Braunschweig kwam het tot ongeregeldheden. Ook in de Oost-Duitse steden Rostock en Cottbus waren confrontaties met de politie. In Cottbus zette de oproerpolitie traangas in toen demonstranten aanwijzingen niet wilden opvolgen. In Rostock nam de politie meerdere betogers vast, nadat een mars was beëindigd omdat deelnemers zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Relschoppers begonnen vuurwerk en flessen naar agenten en de pers te gooien.
gisteren om 22:53
Topman Zwitserse bank dient ontslag in na negeren coronaregels bij tennisfinale
De voorzitter van Credit Suisse heeft zijn ontslag ingediend, omdat hij vorig jaar de coronaregels heeft overtreden. António Horta-Osório woonde onder andere een tenniswedstrijd op Wimbledon bij, terwijl hij in quarantaine had moeten gaan, schrijft BBC News maandag. Lees hier meer.
gisteren om 22:51
Duitsland halveert periode 'genezen van corona' tot drie maanden
De periode waarin je officieel als genezen van corona wordt beschouwd, is in Duitsland gehalveerd tot drie maanden. De status genezen is belangrijk om te kunnen reizen of toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca, waar je moet aantonen dat je bent gevaccineerd of hersteld.

De halvering heeft dus grote gevolgen voor personen die een corona-infectie hebben doorgemaakt en zich niet hebben laten inenten, melden Duitse media over de "plotselinge" stap van de gezondheidsautoriteiten. De aanpassing van 180 naar 90 dagen komt voor veel mensen als een verrassing, meent de krant Bild.

De verantwoordelijke overheidsinstantie, het Robert Koch-Institut, wijst erop dat de situatie is veranderd door de besmettelijkere omikronvariant. De zes maanden voldeden toen de deltavariant van het coronavirus de overhand had.

De negentig dagen tellen vanaf de dag dat je bij een laboratoriumtest (bijvoorbeeld een PCR-test) positief bent getest. De eerste 28 dagen na zo'n uitslag heb je overigens nog geen herstelbewijs.