Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Opnieuw meer beschikbare operatiekamers en planbare zorg ziekenhuizen
Ziekenhuizen pakken hun gewone werkzaamheden steeds meer weer op. Uit een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt op alle fronten vooruitgang ten opzichte van vorige week.

In lijn met de verbetering die een aantal weken aan de gang is, is de operatiecapaciteit afgelopen week verder uitgebreid. De NZa meldt dat het aantal operatiekamers dat in gebruik is nog 24 procent kleiner is dan normaal, dus zonder alle coronadruk. Een week eerder lag dit percentage nog op 34 procent. De grote meerderheid van de ziekenhuizen levert inmiddels weer planbare zorg. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Negen ziekenhuizen hebben de planbare ingrepen nog niet hervat, maar dat waren er een week geleden nog 28.

Ook de zogenoemde "kritieke planbare zorg" loopt weer wat beter dan bij het verschijnen van de vorige rapportage. Hiermee bedoelt de toezichthouder zorg die noodzakelijk is binnen zes weken omdat anders gezondheidsschade dreigt voor de patiënt. Door de grote coronadrukte die de ziekenhuizen sinds eind vorig jaar te verduren hebben, haalden veel ziekenhuizen de termijn niet altijd. Vorige week konden 19 van de 73 ziekenhuizen deze urgente zorg nog niet altijd op tijd leveren, nu is dat aantal gedaald naar 16.
een paar seconden geleden
Uitgestelde Grammy-uitreiking vindt plaats op 3 april
De uitreiking van de Grammy Awards wordt verplaatst naar 3 april en zal plaatsvinden in de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas. De muziekprijzen zouden eigenlijk op 31 januari in Los Angeles worden uitgereikt, maar wegens het coronavirus werd eerder al door The Recording Academy en CBS aangekondigd dat een andere datum zou worden gekozen. Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Ouderlijk dilemma: wel of geen prik voor je kind? Dit zijn de voor- en nadelen
Ouders van zo'n 1,3 miljoen kinderen van vijf tot en met elf jaar oud krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging voor een vaccinatie tegen COVID-19. Zij staan hiermee gelijk voor een dilemma, zeggen epidemioloog Susan van den Hof en kinderarts/immunoloog Lieke Sanders van het RIVM: moet je wel of niet je kind laten vaccineren? Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Burgemeesters verbieden acties cultuursector en kondigen aan te handhaven
De burgemeesters van onder meer Amsterdam en Nijmegen geven geen toestemming voor verschillende protestacties van de cultuursector op woensdag. De gemeenten willen voorkomen dat theaters en musea de deuren openen en kondigen aan te handhaven als dit wel gebeurt. Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Vergaderingen Surinaams parlement afgelast om corona-uitbraak onder parlementsleden
In Suriname zijn dinsdag twee vergaderingen van het parlement afgelast omdat te veel parlementsleden en medewerkers besmet zijn geraakt met het coronavirus, meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Het zou gaan om enkele politici en ongeveer twintig medewerkers. Vanwege de uitbraak zitten ook enkele niet positief geteste parlementsleden in quarantaine.

Dinsdag zou de Surinaamse regering onder meer antwoord geven op vragen en opmerkingen over de coronasituatie in het land.

Het aantal positieve tests in Suriname nam na een week met een dalende trend maandag sterk toe van 435 naar 1.404. Het aandeel positieve tests in het land met 600.000 inwoners schommelt de laatste weken rond de 50 procent. Suriname heeft sinds het begin van de coronapandemie ruim twaalfhonderd coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
een paar seconden geleden
Drie Nederlandse handballers lopen coronabesmetting op tijdens EK in Hongarije
Drie spelers van de Nederlandse ploeg zijn op het EK in Hongarije besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat om Robin Schoenaker, Jeffrey Boomhouwer en Florent Bourget. Lees hier meer.